Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

Vali Davut Gül’ün Ahilik Haftası Mesajı

Vali Davut Gül’ün Ahilik Haftası Mesajı

Vali Davut Gül’ün Ahilik Haftası Mesajı

Ahi kelimesi sözlük anlamı olarak “kardeş, cömert” anlamına gelir. Ülkemizde ahi kelimesi tam bir kardeşlik, cömertlik, iyilik kurumu olmuştur. Esnafların zanaatkârların oluşturmuş oldukları bu kültürün kendine has kuralları ve uygulaması vardır. Ahilik bir okul, bir yaşam tarzı ve bir hayat biçimidir.

Ahilik, Anadolu Selçukluları döneminde başlayan Osmanlı da devam eden ve günümüze kadar gelen önemli bir mirastır. Ahi Evran Veli Hazretleri Türk esnaf ve zanaatkârlarını bir araya getirmiş, birlikteliği sağlamış, devletin zor zamanlarında karşılık beklemeden fedakârlık göstermiştir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz.

Ahiliğin, insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden bugün bile yararlanılmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere halen önem verilmektedir. Bu kurumu yeni nesillere aktarılması için bin yıldır bu topraklarda bir arada yaşayan birçok ortak değere sahip insanlarımızın Ahi Evran, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli gibi güzel ahlaklı büyüklerimizin torunları olarak bu kültüre sahip çıkmalı ve tüm samimiyetimizle ortak müştereklerde birleşmeliyiz.

Asırlar öncesinden günümüze kadar uzanan ahilik geleneği, manevi duygularımızın muhafızı ve bu yapının sağlam bir kalesi olmaya devam edecektir. Tüm dünyada yaşanan Pandemi nedeni ile esnaf ve zanaatkarlarımızın zor zamanlar geçirdiği bu dönemde bu mayayı koruyarak birlik ruhunu güçlendirmek ve eskisinden çok daha fazla geleceğe taşımak zorundayız.

Bu duygu ve düşüncelerle Gaziantep’imizde faaliyet gösteren tüm esnaf ve zanaatkârlarımızın 13-19 Eylül Ahilik Haftasını kutluyor, hayırlı, bereketli bol kazançlar diliyorum.

 

REKLAM ALANI