Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

“Türkiye’nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesi, ekonomik ve stratejik açıdan önemlidir”

“Türkiye’nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesi, ekonomik ve stratejik açıdan önemlidir”
25.04.2023
A+
A-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Türkiye’nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesi, ekonomik ve stratejik açıdan önemlidir”

 

 

 

24.04.2023

 

 

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

 

“Türkiye’nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesi, ekonomik ve stratejik açıdan önemlidir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesi, sadece çevre açısından değil, aynı zamanda ekonomik ve stratejik açıdan da önemlidir. Özellikle batarya teknolojileri alanında yapılan yatırımlar, Türkiye’nin dünyadaki yerini değiştirecek potansiyele sahiptir” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Gemlik’te Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftanın “Türkiye Yüzyılı” vizyonu ve “Millî Teknoloji Hamlesi” açısından adeta hasat dönemi olduğunu, bugüne kadar yapılan teknoloji altyapı ve insan kaynağı yatırımlarının önemli meyvelerini tek tek topladıklarını anlattı.

Bor madeninin katma değerini “cevherden mücevhere” anlayışıyla 300 kat arttıracak üretim tesisini hizmete açtıklarını, Türkiye’nin uzaydaki gözü olacak İMECE uydusunu yolcu ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, İMECE’nin uzaya fırlatıldıktan sonra ilk sinyali aldığını ifade etti.

TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Merkezi’nin resmî açılışını yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli lokomotifi E5000’nin ilk hareket testini başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Donanmanın amiral gemisi TCG Anadolu’yu Deniz Kuvvetleri’ne gururla teslim ettiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, insansız hava araçlarının iniş-kalkış yapabildiği TCG Anadolu’nun dünyanın ilk SİHA gemisi olduğunu dikkati çekti.

TCG Anadolu ile Türkiye’nin Ege, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki haklarını daha güçlü savunmasını sağlayacak çok stratejik bir savaş gemisine kavuştuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu ana kadar yaklaşık 70 bini aşkın vatandaşımız TCG Anadolu’yu ziyaret etti. Son 1 hafta 10 gün içerisinde de İzmir’de demirlemek suretiyle İzmir’deki vatandaşlarımızın da ziyaretine inşallah TCG Anadolu’yu açacağız” diye konuştu.

“TOGG, TÜRKİYE’NİN KÜRESEL SAYGINLIĞININ DA SEMBOLLERİNDEN BİRİDİR”

Savunma sanayii atılımlarına dün bir yenisini daha eklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni Altay tankımızı testleri yapılmak üzere Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik. Yeni Altay, inşallah ordumuz için çok önemli bir güç çarpanı olarak görev yapacaktır. Geçen ay gerçeğe dönüştürdüğümüz en büyük hayallerimizden biri hiç şüphesiz Türkiye’nin otomobili Togg’dur. Togg, hikâyesi ve özellikleriyle asla sıradan bir araç değildir. Millî gururumuz Togg, Türkiye’nin teknolojik gelişiminin, ekonomik kalkınmasının ve küresel saygınlığının da sembollerinden biridir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un satışa sunulmasıyla Türkiye’nin giderek gelişen elektrikli araç sektöründe “artık ben de varım” dediğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yerli ve millî otomobilimizin yollara çıkmasıyla ülkemiz dünyanın en iyileriyle rekabet edebilecek bir otomobile ve markaya sahip oldu. Son 20 yılda ülkemize kazandırdığımız her eser gibi maalesef Togg’un üretim sürecinde de çok ciddi zorluklarla karşılaştık. Koronavirüs salgınının küresel ekonomideki olumsuz yansımaları ile emtia fiyatlarındaki fahiş fiyatlar veya fahiş fiyat artışları bizi de etkiledi. Rusya-Ukrayna savaşı ile Türk ekonomisini mahvetmeye yönelik tehditleri de bunlara eklememiz gerekiyor. Bu süreçte Togg ilk günden itibaren haksız eleştirilerin, iftira derecesine varan bühtanların, yıpratma kampanyalarının muhatabı oldu. Mühendislerimizin ilk yerli araç teşebbüsü Devrim otomobilini 60 sene önce garaja hapsetmek için neler yapıldıysa çok daha fazlası Togg için de uygulandı. Binlerce mühendisimiz, teknisyenimiz, emekçimiz bu proje için gece gündüz çalışırken, vatandaşlarımız bu projeyi yürekten desteklerken birileri hep aynı yalana sarıldılar, hep aynı hezeyanları tekrarladılar. Önce çıktılar, ‘Togg’un fabrikası nerede?’, ‘Bu inşaatı bitiremezsiniz’ dediler. Sonra, ‘Buralarda üretim bandı yok, siz bu araçları üretemezsiniz’ dediler. Bu iddiaları da boşa çıkınca bu defa, ‘Bu araç satılmaz, vatandaş bunu alamaz’ dediler. Togg, aldığı ön siparişleriyle talep rekoru kırarak bu bühtanlara en güzel cevabı verdi.”

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefetin ‘fabrikası yok’ dediği Togg’un Gemlik’teki tesislerinde her üç dakikada bir araç üretiliyor. Bu sene 28 bin adet, 2030 senesine kadar da toplam 1 milyon adet Togg’u sahipleriyle buluşturmayı hedefliyoruz. İnşallah 2025 yılından itibaren Togg’u ihraç edip tüm dünyaya satacağız” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e birer Togg gönderdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Diğer kardeş ülkelerden de bizi arayıp tebrik edenler, araç talep edenler oldu fakat ne muhalefet ne de ülkemizdeki kimi çevreler, bu olgunluğu, bu millî duruşu henüz gösteremedi. Şöyle yarım günlerini ayırıp Gemlik’e gelerek Togg’un fabrikasını bir kez bile ziyaret edemediler. Altında Türk mühendislerinin, işçilerinin, babayiğit iş adamlarının imzası bulunan teknoloji harikası böylesi bir araç için bırakın teşekkür etmeyi, yarım ağızla dahi olsa tebrik etmediler. Yollarda gezen Togg araçlarına rağmen ülkemizin, milletimizin, Türk mühendislerinin bu başarısını hâlen görmezden geliyorlar. Varsın, görmesinler. Az önce Gemlik’te, deniz kenarında, meydandaki 60 bin kişiye hitap etmeye giderken arabamızın önünü kesenler, karanfillerle bizi karşılayanlar, uğurlayanlar, işte bu milletin gerçek evlatlarıdır. Varsın onlar Türkiye’nin başarılarından rahatsızlık duysun. Allah’ın izniyle aziz milletimizin de desteğiyle Cumhur İttifakı olarak Türkiye Yüzyılı’nın kilometre taşlarını döşemeyi sürdürüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin otomobili elektrikli olacak” derken aslında bir vizyon ortaya koyduklarını vurguladı.

Otomotiv sektöründe yaşanacak dönüşümü, dünyada yaşanan devrimi öngörüp vizyoner bir adım attıklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi elektrikli araçlarla birlikte şarj ve batarya teknolojilerinde de Avrupa’nın üretim üssü yapmayı hedefleyerek yola koyulduk. Togg, bu vizyonun birinci adımıydı. Bu akıllı cihazımızı seri üretime geçirerek ülkemizin otomotiv sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir geleceğinin tohumlarını da serptik. Şarj istasyonları da bu vizyonun bir başka önemli halkasıdır. Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı kapsamında 81 ilde 1572 şarj istasyonu kurulumuna destek verdik. Ağustos 2022’de 250 adet olan hızlı şarj noktası sayısı 700 adedi aştı. AC şarj istasyonu sayısı ise 3 bine ulaştı. Bu sayılar önümüzdeki dönemde daha da artacak” ifadelerini kullandı.

“BATARYA TEKNOLOJİLERİ ALANINDAKİ YATIRIMLAR, TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ YERİNİ DEĞİŞTİRECEK POTANSİYELE SAHİPTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yeşil teknolojiler konusunda ilerlemesinin sadece çevre açısından değil aynı zamanda ekonomik ve stratejik açıdan da önemli olduğuna işaret etti.

Özellikle batarya teknolojileri alanında yapılan yatırımların Türkiye’nin dünyadaki yerini değiştirecek potansiyele sahip bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hem yerli teknolojileri geliştirerek hem de uluslararası yatırımcıları ülkeye çekerek bu alanda söz sahibi olmayı hedefliyoruz. İşte bugün Türkiye’nin batarya teknolojilerinde güçlü bir oyuncu olmasını temin edecek devasa bir yatırımın daha adımını atıyoruz. Togg, akıllı cihazlarının bataryalarını üretmek üzere Farasis Energy ortaklığı ile kurulan Siro, hücre teknolojisinin ülkemizde geliştirilmesini ve üretimini gerçekleştirecektir” diye konuştu.

Siro Togg Teknoloji Kampüsü’nde batarya, modül ve paket seri üretimine zaten başlanmış olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mart ayında Togg’un ilk akıllı cihazı T10X’in seri imalatıyla birlikte Siro’nun üretiminin de hızlandığını söyledi.

“Bugün inşasına başlanan tesisin devreye girmesiyle bu kampüs, 2026 itibarıyla batarya hücresi de dahil olmak üzere yüksek nikel içerikli batarya modül ve paketleri üreten entegre bir merkez hâline gelecek” bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece Türkiye’nin az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine de sahip olacağını, böylece otomotivin yanı sıra mikromobilite, endüstriyel uygulamalar, deniz taşıtları, yenilenebilir enerji için sabit enerji depolama uygulamalarıyla geniş bir alanda hizmet verileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyaya gerçekleştireceği ihracat, yerli elektrikli araç üreticilerine yapacağı tedarik, geliştireceği fikri mülkiyet hakları ve nitelikli istihdamla bu tesis, ülkemize çok ciddi bir ekonomik değer kazandıracak. Siro, bu yatırımla 10 yılda millî gelire 30 milyar avronun, cari açığın azaltılmasına 10 milyar avronun üzerinde katkı sağlayacak, istihdama da 7 bin çalışanla destek verecektir” şeklinde konuştu.

 

 

 

Siro’nun ilk etapta hedeflediği 20 gigavatsaatlik kapasiteyi yeni fırsatlarla 50 gigavatsaatin üzerine çıkarmasını beklediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda otomotivde yaşanan çip krizinin benzerinin gelecekte batarya konusunda çıkacağının anlaşıldığını belirtti.

“TÜRK EKONOMİSİNE KATKI SUNAN, İSTİHDAM OLUŞTURAN HERKESİN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siro’nun hem bu kritik dönemde 2030’a kadar devam edecek arz açığını değerlendireceğini hem de Togg üretimi için batarya arz güvenliğini sağlayacağını kaydetti.

Türkiye ile Türk ekonomisine güvenen, bu ülkenin kalkınmasına katkı veren herkesin başlarının üstünde yeri olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’ye ciddi değer katacak stratejik bir yatırım olan Siro’yu, Türkiye Cumhuriyeti olarak biz de destekliyoruz. Bu desteğimizi 30 milyar lira sabit yatırım tutarı ile ülkemizin en etkili teşviklerinden birini vererek gösterdik. Bundan sonra da yerli-yabancı ayrımı yapmadan Türk ekonomisine katkı sunan, istihdam oluşturan herkesin yanında olmayı sürdüreceğiz. Nasıl son 21 yılda tefecilerle değil işte bugün burada olduğu gibi gerçek yatırımcılarla yol yürüdüysek inşallah gelecekte de yatırımcı dostu tavrımızı devam ettireceğiz. Millî Teknoloji Hamlesi rehberliğinde Türkiye’yi yeni teknolojilerin pazarı yerine üretim üssü yapmak için gece gündüz çalışıyoruz. Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olacaksa bunun yolu bürokrasiyi daha fazla şişmanlatmaktan değil özel sektörün öncülüğünde bir ekosistem oluşturmaktan geçiyor. Elbette vatandaşımızın her alanda en iyi kamu hizmetini alması için kurumlarımızı daha da güçlendireceğiz.”

“DOĞAL KAYNAKLARIMIZIN TAMAMINI DEVREYE ALACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmeninden sağlıkçısına, polisinden, askerinden mühendisine kadar hiçbir alanda boşluk bırakmayacaklarını, asıl enerjilerini ve mesailerini kamunun teşvik ve destekleriyle özel sektörün büyümesine vereceklerini bildirdi.

Bu amaçla devlet olarak ülkenin altyapı ve üstyapı eksiklerini gidereceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni yollar, tüneller, köprüler, hızlı tren hatları ve havalimanları yapacağız. Doğal kaynaklarımızın tamamını devreye alacağız. Eğitim kalitemizi artırarak evlatlarımızın en güzel, en donanımlı şekilde yetişmelerini temin edeceğiz. Gençlerimizi ve genç girişimcilerimizi destekleyerek onların kendi işlerini kurmalarını sağlayacağız. Ülkemizin ve Türk ürünlerinin itibarını küresel ölçekte güçlendireceğiz. Yeni ihracat pazarları bularak daha önce varlık gösteremediğimiz yerlere ulaşacağız. Şimdiye kadar ülkemize 250 milyar dolar yatırım yapan uluslararası yatırımcıları çekmek için daha fazla çaba harcayacağız. Böylece Türkiye’de kamunun himayesinde, özel sektörün lokomotifliğinde, uluslararası yatırımcıların da destekleriyle yeni bir hikâye yazacağız” diye konuştu.

 

 

 

 

“GENÇLERİMİZE MUTLU, MÜREFFEH BİR ÜLKE BIRAKMAKTA KARARLIYIZ”

Son 21 yılda kat ettikleri göz kamaştıran mesafenin Türkiye’nin teknoloji alanında neler yapabileceğini, neleri başarabileceğini gösterdiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları belirtti: “Ancak bizim bu ülke ve gelecek nesiller için yapacaklarımız asıl şimdi başlıyor. Coğrafi konumuyla, altyapısıyla, genç, nitelikli nüfusuyla, siyasi istikrarı ve güçlü liderliğiyle Türkiye, çok büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli tam manasıyla hayata geçirmekte kararlıyız. Gençlerimize mutlu, müreffeh bir ülke bırakmakta kararlıyız. İçinde bulunduğumuz asrı milletimizin asrı yapmakta kararlıyız. Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmekte hiç olmadığımız kadar kararlıyız. İnşallah, 14 Mayıs imtihanını da alnımızın akıyla vererek Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu inşa yolunda tarihi bir adım daha atmış olacağız. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün ekonomiye ve şehre hayırlı olması temennisinde bulundu.

Konuşmasının ardından katılımcılarla butona basarak kampüsün temeline harç döken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un satışına yönelik kredi konusunu Manisa’da kamu bankalarının genel müdürleriyle görüşeceğini ifade ederek, “Ondan sonra orada açıklamayı daha farklı bir şekilde yaparım” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Togg ve yeni nesil araçlarda kullanılacak bataryaları da inceledi.

Tüm Haberler

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/145862/-turkiye-nin-yesil-teknolojiler-konusunda-ilerlemesi-ekonomik-ve-stratejik-acidan-onemlidir-

 

 

REKLAM ALANI