Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, ulusun lideri Emomali Rahmon’un Bilgi Günü konuşması

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, ulusun lideri Emomali Rahmon’un Bilgi Günü konuşması
04.09.2023
A+
A-

 

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, ulusun lideri Emomali Rahmon’un Bilgi Günü konuşması

 

2023 , Dangara bölgesi

Sevgili yurttaşlar!
Sevgili bilim ve eğitim insanları, profesörler ve öğretmenler, öğrenciler ve öğrenciler, sevgili veliler ve saygıdeğer katılımcılar!

 

 

 

Bilgi Günü’nü kutlamak ve akademik yılın başında Barış Dersi düzenlemek, eski Tacik halkının bağımsızlık döneminin, okuryazarlık ve bilgeliğin kutlanmasının güzel geleneklerinden biridir.

Aslında bilim ve bilgi, çok eski çağlardan günümüze kadar Tacikistan’ımız da dahil olmak üzere her toplumun temel gücü ve itici aracı olarak kabul edilmektedir.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcı olan Bilgi ve Barış Dersi Gününü, bugün ilk kez okulun eşiğine adım atanlar dahil tüm öğrenci ve öğrencilerimizin, bilim ve eğitim insanlarının canı gönülden kutluyorum. ülkeye ve sevgili ebeveynlerimize.

Eğitim-öğretim yılı barış dersiyle başlarken bu konudaki düşüncelerimi kısaca belirtmek istiyorum.

Son onyıllarda, yani 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başında, süper güçlerin dünyayı yeniden dağıtma çabaları nedeniyle gezegenin durumu oldukça hassas ve istikrarsız hale geldi.

Özellikle, çıkar çatışmaları, siyasi ve askeri muhalefet ve çatışmalar, hızlı silahlanma, dünyanın farklı bölgelerinde “soğuk savaş” ve “sıcak aşamaya” geçişin giderek daha belirgin işaretleri de dahil olmak üzere son olay ve olaylar, Günümüzde gezegenin ikliminde meydana gelen hızlı değişimler insan yaşamını etkilemekte, ciddi tehlike altındadır.

Böylesine karmaşık ve hassas koşullarda hoşgörü, medeniyetlerin tartışılması, barışçıl düşünce ve fikirlerin teşvik edilmesi insanlar için son derece önemli, hatta hayati önem taşıyor.

Yani barış ve güvenlik, barış ve huzur ile modern zamanlarda entegrasyon ve işbirliği, gezegenin tüm ülkeleri için insan yaşamının en önemli değerleri arasında sayılmalıdır.

Dayatılan bir iç savaşın acı deneyimini yaşayan halkımız, barış ve birliğin, güvenliğin, huzurun, barış içinde bir arada yaşamanın özünü çok iyi anlamıştır.

Dünyanın mevcut durumu, her birimizi ülkemizdeki barış ve huzuru, siyasi istikrarı ve ulusal birliği daha da güçlendirmeye, ulusal çıkarlarımızı modern dünyadaki süreçlerin olumsuz sonuçlarından kararlılıkla korumaya zorlamaktadır.

Barışsever ve adaleti seven bir ülke olarak Tacikistan, her türlü muhalefeti ve çatışmayı çözmenin ana ve en iyi yolunun uluslararası hukuk normlarına uymak, müzakereler yapmak ve konu ve sorunların barışçıl çözümü olduğunu yüksek platformlardan defalarca duyurdu.

Mevcut koşullarda İslam dininin siyasallaşma süreci ve bu temelde dini radikalizmin, terörizmin ve aşırıcılığın yaygınlaşması, uyuşturucu ve silah üretimi ve ticareti, siber suçlar ve diğer organize uluslar arası suçlar, bulaşıcı hastalıklar. İklim ısınması ve bunun hoş olmayan sonuçları – kuraklık ve kıtlık devam ediyor, bahsedilen faktörlerin olumsuz etkisi toplumumuza da ulaşıyor.

Ülke toplumunu, yabancı kültür ve maneviyat dahil olmak üzere modern dünyanın olumsuz tezahürlerinin etkisinden, kendini tanıma ve vatanseverlik ruhu, vatanseverlik gururu, ana dile saygı, kültürel gelenek ve görenekler ruhuyla korumak amacıyla, örf ve milli kıyafetleri, genç nesillerin eğitimi, kültürlerinin yetiştirilmesi, onların hukuki ve siyasi haklarının sağlanması, hukukun üstünlüğü, güvenlik ve istikrarın sağlanması için gereklidir.

Bu süreçte ergenlerin ve gençlerin bilim ve öğrenimi için gerekli tüm koşulları yaratmak en önemli görev olarak kabul edilmektedir.

Çünkü rekabetin ve çelişkilerin arttığı günümüzde, ancak ileri bir bilim ve eğitim sistemine sahip, iyi eğitimli ve bilgili vatandaşlara sahip toplumlar ve devletler varlıklarını ve ilerlemelerini koruyabilirler.

Burada, gençleri ve vatandaşlarımızı bilim, bilgi, kültür ve aydınlanma, kişisel farkındalık ve ulusal sanat, vatanseverlik ve vatanseverlik ve vatanseverliğin gururu konularında saygı ve çalışma ruhuyla eğitmek ve yönlendirmek amacıyla “Tajikon – ulusun tarihinin bir aynasıdır” diye duyurduk.

Amacımız tarihi “kötülemek” değil, halkımızın ata gelenek ve göreneklerini, mutlu ulusal ritüellerini ve gururlu geçmişini daha iyi tanımasını, köklerini tanımasını ve değerlerin korunması ve saygı gösterilmesi konusunda sorumluluk sahibi olmasını istiyoruz. kadim tarih ve kültürlerine katkıda bulunun.

Bu bakımdan altı bin yılı aşan tarihin ve Tacik milletinin özgün değerlerinin tanıtımı için daha elverişli koşullar yaratmamız gerekiyor.

Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Ulusal Bilimler Akademisi ve Tacikistan Eğitim Akademisi ile birlikte Tacik halkının edebiyatı ve tarihi konularındaki programların, standartların ve ders kitaplarının içeriğinin gözden geçirilmesi için gerekli önlemleri almalıdır. eğitim düzeyleri ve söz konusu ders kitaplarının yazılması kavramını geliştirmek.

Taciklerin bağımsızlığını ve özgürlüğünü, yeni devletin istikrarını güçlendirmek ve halkımızın milli ve tarihi değerlerini korumak amacıyla, ülkenin siyasi ve sosyal gereksinimleri dikkate alınarak bu konularda kitap yazımının yapılması gerekmektedir. ve bağımsızlık döneminin başarıları.

Tacik milletinin büyük ataları halkımızın kadim tarihi boyunca ilim, ilim, meslek ve zanaatları öğrenmeye özel bir önem vermişler ve ölümsüz eserleriyle insanlığa bilimi ve bilgiyi bir faktör olarak benimseme yoluna rehberlik etmişlerdir. cehaletten kurtulmak ve gelişmeyi sağlamak.

Bu bağlamda, bağımsızlığımızı kazandıktan sonra, Tacikistan Cumhuriyeti’nin “Güvenlik Hakkında” Kanunu da dahil olmak üzere, toplumun gelişmesi ve devletin güvenliği için bilim ve bilgiyi temel temel olarak ilan ettiğimizi hatırlatmak isterim. Ülkenin eğitim kalitesinin ve entelektüel gücünün yok edilmesi, devletin güvenliğine yönelik bir tehdit olarak değerlendirilmektedir.

Mevcut şartlarda milli eğitim sistemimiz, halkımızın köklü eğitim gelenekleri ve bağımsız devletin siyasi ve sosyal başarıları temel alınarak oluşturulmuş olup, otuz yılı aşkın bir süredir çok önemli bir rol oynamaktadır. toplumun kapsamlı gelişimi ve istikrarı sürecinde değerli bir rol oynamaktadır.

Bilime, eğitime, okullara ve öğretmenlere duyduğum ilgi ve saygıdan yola çıkarak, eğitim alanının istikrarlı gelişimi, temellerinin sağlamlaştırılması ve öğretmenlerin özverili çalışmaları sayesinde gerçek yüzünü ortaya koyabildiğimizi ifade ediyorum. Tacik halkının modern zamanlarda dünyaya yayılması.

Yani Tacikistan devleti ve hükümetinin bağımsızlığının ilk günlerinden itibaren politikası, her şeyden önce ülkenin eğitimcileri ve öğretmenleri barış ve birliğin desteklenmesine ve istikrarlı kalkınma sürecine sadakatle destek olmuş ve katkıda bulunmuştur.

Bu açıdan bilim ve eğitim kadrosuna, hocalarımıza en içten şükranlarımı sunuyorum.

Ayrıca, sağlıklı ve gelişmiş bir toplumun yaratılmasının, ileri bilim ve eğitimin oluşturulması, ulusal değerlere dayalı hedefe yönelik eğitim ve öğretimin uygulanması, öğretmenlerin profesyonellik düzeyinin yükseltilmesi, çağdaş eğitimin yaratılmasıyla mümkün olduğunu vurgulamak isterim. Her düzeydeki eğitim kurumlarında eğitim koşulları, yani onlara modern araç ve gereçlerin sağlanması ve elbette eğitimcilerin özverili çalışmaları ve ebeveynlerin işbirliği ve desteği ile mümkündür.

Ülke Hükümeti, bu konunun önemini göz önünde bulundurarak kaynaklarını, fırsatlarını ve çabalarını bu en önemli sosyal yöne yönlendiriyor ve gençlerin ve gençlerin bilim ve mesleki eğitimi ile eğitim ve öğretimi için gerekli tüm koşulları yaratıyor.

Öte yandan nüfus artış süreci bizi yeni ve modern okullar inşa etmeye, mevcut eğitim kurumlarını onarmaya, yenilemeye, gerekli şartları ve donanımı sağlamaya ve en önemlisi eğitim gören halkın maddi olanaklarını düzenli olarak geliştirmeye zorluyor. yani öğretmenlerin ve öğretmenlerin haklarını gözetmek, gerekli tedbirleri almak.

Sadece bu yılın yedi ayında eğitim kurumlarının 15.000 koltuklu 57 yeni binası inşa edilerek hizmete açıldı. Plana göre bu yıl sonuna kadar 200’den fazla okul daha hizmete girecek.

Ayrıca bu yılın sekiz ayında 1 milyonun üzerinde 25 ders kitabı yayımlandı.

Analizler genel ortaöğretim kurumları öğrencilerinin ulusal yarışmalara katılımının arttığını göstermektedir.

Bu yıl Tacik okullarının yaklaşık 5.000 öğrencisi uluslararası ve uzaktan olimpiyatlara katıldı ve 13 altın, 21 gümüş ve 90 bronz olmak üzere 124 madalya kazandı.

 

 

 

 

240 bin katılımcının yer aldığı “Bilginin Şafağı Bir Kitaptır” cumhuriyet yarışmasının ilk turunda, 215 bin genel ortaöğretim kurumu öğrencisi vardı ve “Bilim – güç” cumhuriyet yarışmasına yaklaşık 25 bin öğrenci aktif olarak katıldı. bilgi”. Genç kesin bilimlere, matematiğe ve doğa bilimlerine tanıklık ediyor.

Bu süreç ülkede yaratıcı, yaratıcı ve yenilikçi bir neslin yetiştiğini kanıtlıyor.

Sevgili eğitim çalışanları!

Sevgili öğrenciler ve okuyucular!

Eğitim sektörünün sürdürülebilir gelişiminin ve reformların etkililiğinin finansmanın arttırılmasına bağlı olduğunu göz önünde bulundurarak, ülke hükümeti bu kilit sektörün finansmanını her geçen yıl artırmaktadır.

Bu yıl eğitime 7,2 milyar somoni ayrıldı; bu, 2022 yılına göre %14 daha fazla ve yıllık devlet bütçesinin neredeyse %19’unu oluşturuyor.

Şu anda ülkede eğitim alanında iki strateji benimsenmiş olup, bunlara dayalı olarak sekiz devlet programı uygulanmaktadır.

Bu süreçte ülke hükümeti eğitim kurumlarının inşası ve yeniden inşası yönünde gerekli tüm önlemleri uyguluyor.

Bağımsızlık döneminde ülke topraklarında tüm finansman kaynakları karşılanarak 3.700 adet 1.5 milyonun üzerinde öğrenciye eğitim veren eğitim kurumu binası inşa edilerek kullanıma sunuldu ve bu yönde çalışmalar devam ediyor.

1991-1992 öğretim yılında ülkedeki öğrenci sayısı 1 milyon 325 bin idi.

Bu sayı 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 2 milyon 232 bin kişiye ulaştı; bu, bağımsızlık döneminin başlangıcına göre 900 binden fazla kişi anlamına geliyor.

Ülke hükümeti ile Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın, çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere nüfus artışını ve diğer bakanlık ve departmanlar ve yürütme organlarıyla işbirliği içinde yeni yerleşim yerleri ve köyler oluşturulmasını dikkate alması gerekmektedir. Devletin bölge, il ve ilçelerde yerli ve yabancı sermayenin çekilmesiyle eğitim kurumlarının yapımını yaygınlaştırması ve buralarda uygun koşullar sağlanması için düzenli önlemler alması.

Ayrıca Milli Eğitim ve Bilim Bakanlığı, onarıma muhtaç ve acil durumdaki eğitim kurumlarının onarımı ve yeniden inşası için bölge, il ve ilçelerin yürütme makamlarıyla işbirliği içinde gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

Verilen görevlerin yerine getirilmesinden merkezi otoritelerin temsilcilerinin yani il ve ilçelerdeki çalışma grubu başkanlarının da sorumlu olduğunu hatırlatırım.

Bazı analistler eğitim alanında bugüne kadar yapılan çalışmaları görmezden geliyor.

Bağımsızlık döneminde Tacikistan’ın nüfusunun neredeyse iki katına çıktığını unutmuşlar.

Nüfus artışı öncelikle eğitim sektörünü etkiliyor.

Yani okullara ve öğrencilere yönelik mekanlara talep artacak.

Her yıl uygulamaya konulan, yılda 200’e yakın eğitim kurumu kurma süreci kolay bir iş değil.

Bugüne kadar inşa edilen ve yenilenen binlerce eğitim kurumunun yanı sıra, bağımsızlıktan önceki döneme göre üniversite ve enstitü sayısı dört kat, öğrenci sayısı ise üç kat arttı.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta var ki, herkesçe bilinen nedenlerden dolayı, eğitim alanındaki sorunların giderilmesi de dahil olmak üzere toplumsal sorunlarla ancak 2000 yılından bu yana ilgilenme fırsatına sahip olduk.

Sevgili hediye!

Çocukların kişiliğinin şekillenmesinde ve genel eğitime hazırlanmasında önemli rol oynayan okul öncesi eğitimin geliştirilmesi, ülke hükümetinin özel ilgi alanı altındadır.

Tacikistan Cumhuriyeti’nde 2020-2025 Okul Öncesi Eğitimin Geliştirilmesi Programının ana bölümlerinin uygulanmasının bölgelerin, şehirlerin ve ilçelerin devlet gücünün yürütme organları için geçerli olduğu unutulmamalıdır.

Ancak programın uygulanması hâlâ endişe vericidir.

Programa göre, masrafları il ve ilçelerdeki devlet yetkililerinin, kalkınma ortaklarının ve özel sektörün yürütme organları tarafından karşılanmak üzere her yıl 100 okul öncesi kurumunun inşa edilmesi ve kullanıma açılması gerekiyor.

Ancak programın uygulamaya konulmasından bu yana, yani son üç buçuk yılda, ülkenin 68 il ve ilçesinden sadece 32 il ve ilçede toplam 63 okul öncesi kurumu açıldı.

Okul öncesi eğitim kurumuna kayıtlı bir çocuğun, okul programını daha iyi öğrendiği, düşünce aralığı ve düzeyinin akranlarından önemli ölçüde farklı olduğu kesindir.

Bu bağlamda nüfusun okul öncesi eğitime olan talebi her geçen yıl artmaktadır.

Şu anda 103 bin kişilik 707 okul öncesi kurum ve 69 bin çocuklu 2111 Çocuk Gelişim Merkezi var ki bu da okul öncesi çocukların sadece yüzde 16’sını oluşturuyor.

Ülkede çok sayıda eğitim kurumu ve çocuk gelişim merkezi mevcut ancak bunların hukuki statüleri henüz düzenlenmedi.

Bu tür merkezler çocukları okula hazırlamada önemli bir rol oynayabilir ve daha fazla çocuğun okul öncesi kurumlara dahil edilmesine katkıda bulunabilir.

Bu nedenle, Eğitim ve Bilim, Maliye, Adalet, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret, Nüfusun Sağlık ve Sosyal Korunması Bakanlıkları, Devlet Yatırım ve Devlet Mülkiyeti Komitesi, Eğitim ve Bilim Alanında Kontrol Ajansı ve diğer bakanlıklar ve Bünyesinde eğitim kurumları bulunan kuruluşlar, nüfus artışını da dikkate alarak çocukların mümkün olduğunca okul öncesi kurumlara dahil edilmesi için ek önlemler almaktadır.

Okul öncesi kurumların inşası ve okul öncesi düzeyde alternatif kaynaştırma biçimlerinin oluşturulması için mümkün olduğunca fazla özel sermayenin çekilmesine yönelik tedbirlerin alınması, çocuk gelişim merkezlerinin kurulması ve işletilmesine ilişkin düzenleyici yasal belgelerin iyileştirilmesi ve 2030 yılına kadar çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına kaydolma oranı ödenecek faiz oranı yüzde 50’ye çıkacak.

Maliye, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlıkları, Devlet Yatırım ve Devlet Mülk Yönetimi Komitesi ve devletin yerel yürütme organları, okul öncesi eğitime yönelik finansmanın artırılması ve çocukların bu düzeyde dahil edilmesi yönünde faaliyetlerini artırmalı ve Genel olarak devlet programlarının bu yönde uygulanması güçlü bir şekilde canlı görünmektedir.

Bu bağlamda önemli bir konuyu vurgulamak isterim: Eğitimin kalitesine ve çocukların yetiştirilmesine doğrudan bağlı olan öğretmenlerin mesleki beceri düzeyinin yükseltilmesi, eğitim alanındaki liderlerin ve uzmanların önemli görevlerinden biridir. .

 

 

 

Sevgili hediye!

Bu yıl ülkede 2.200.000’den fazla çocuk ve genç Bilgi Günü’nü kutladı.

Bu sayının 260.000’den fazlası ilk kez okula başladı.

Gençlerin ve gençlerin eğitim ve yetişmesi için uygun koşulların sağlanması, eğitim alanındaki finansmanın artırılması, öğretmen maaşlarının periyodik olarak artırılması, başkanlık bursu “Parlayanlar” da dahil olmak üzere bursların artırılması, başkanlık kontenjanının tahsis edilmesi ve diğer önlemler bunun açık bir kanıtıdır. özel dikkat Ülkenin hükümeti eğitimle ilgileniyor.

Bu ilginin sonucu olarak bugün dünyanın gelişmiş ülkelerindeki 35 yüksek mesleki eğitim kurumunda 41 binden fazla gencimiz eğitim görüyor.

Bu yıl 5000’den fazla genç yurtdışına eğitime gönderildi.

Bağımsızlıktan önceki yıllarda yurt dışına eğitim için gönderilen gençlerin sayısı bir avuç kadardı.

Bilim ve eğitim alanına özel önem veren ülke devletinin ve Hükümetinin temel hedefi, genel eğitim kurumlarında eğitimin kalitesini yükseltmek, çağdaş bilim ve bilgiyi benimseyerek ülkenin gelecek nesillerini hazırlamaktır. vatanlarının sosyal ve ekonomik kalkınması, devletin ilerlemesi ve sınırların korunması için atalarının topraklarını hazırlarlar.

Bu yıl 3 bin 432 genç öğretmen ülkenin eğitim kurumlarında çalışmak üzere gönderildi, bunların yüzde 49’u il ve ilçelerin eğitim birimlerinde yer aldı.

Ülkenin eğitim alanındaki temel sorunlarından biri olan genel ortaöğretim kurumlarındaki öğretmen açığının yakın gelecekte tamamen ortadan kalkacağını düşünüyorum.

Eğitimin düzeyini ve kalitesini artırmak amacıyla, Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın, Eğitim ve Bilim Alanında Kontrol Ajansı ve Eğitim Akademisi ile işbirliği içinde Tacikistan Hükümeti’nin bir karar taslağı hazırlaması gerekmektedir. Bu yılın sonuna kadar “Ulusal Eğitim Kalitesi Değerlendirme Kavramı Hakkında” ülke hükümetine sunulacak.

Bu süreçte, öğrencilerin bilgilerinin değerlendirilmesi için çok noktalı sisteme hazırlık ve geçiş, genel ortaöğretim kurumlarında eğitim süresinin sağlanmasının sıkı kontrolü ve öğrencilerin orta öğretime aktarılması konularına da ciddi şekilde dikkat edilmesi gerekmektedir. 5-11. Sınıflarda farklılaştırılmış eğitim.

Bu bağlamda, İngilizce ve Rusça da dahil olmak üzere yabancı dil öğreniminin istisnasız her seviyedeki eğitim kurumlarında zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.

Hediyeyi takdir edin!

İlk ve orta mesleki eğitim, çalışanların hazırlanmasında çok önemli bir rol oynamaktadır, çünkü ulusal ekonominin ilerlemesi, işletmelere, kurumlara, devlet ve devlet dışı kuruluşlara uzman temini, önlerine yeni görevler koymaktadır.

Bu eğitim kademelerindeki kurumların, özellikle de orta mesleki eğitim kurumlarının sayısı her geçen yıl artmakta olup, maddi ve teknik temellerinin güçlendirilmesi en önemli ve acil konulardan biri olarak kabul edilmektedir.

Günümüzde iş profesyonelleri, ilk ve orta mesleki eğitim düzeyinde 23 alanda 306 uzmanlık alanında eğitim görmektedir.

Ülkenin tarımsal sanayi modelinden sanayi ve tarım modeline geçişi ve dördüncü stratejik hedefin (ülkenin hızlı sanayileşmesi ve küçük ve büyük sanayi işletmelerinin yaratılması) uygulanması, İlk ve orta mesleki eğitime sahip uzmanlarla bunların daha da acil hale getirilmesi gerekiyor.

Bu bağlamda, Çalışma, Göç ve Çalışma Bakanlığı ile ilk ve orta mesleki eğitim kurumlarının başkanlarının, ülkenin sanayi kuruluşlarıyla yakın işbirliği kurması ve işletmelerinde öğrenci stajlarının yaygın şekilde uygulanması için etkili önlemler alması ve kurumlar.

Çalışma, Göç ve Çalışma Bakanlığı ayrıca yetişkin eğitim merkezlerinin kurulumunu genişletmeli ve mevcut merkezlerin daha iyi işleyişini sağlamalıdır.

Son yıllarda ülkede her seviyedeki mesleki eğitim kurumlarına başvuranların kabulüne ilişkin planın gerektiği gibi uygulanamaması endişe verici bir konu haline geldi.

Ulusal Sınav Merkezi aracılığıyla başvuru yapanların ilk aşamasının sonuçlarına göre, 106 bin mezundan yalnızca 35 bini yüksekokullara kabul edildi.

Bu bölgedeki, özellikle de uzak dağlık bölgelerdeki durumun ciddi şekilde iyileştirilmesi gerekiyor.

Örneğin, Badakhshan Dağlık Özerk Bölgesi’nde 2.400 mezundan 993’ü yüksek okullara girdi; bu ulusal düzeyde iyi bir gösterge ancak yine de yeterli değil.

Bölge, şehir ve ilçe liderleri, Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Ulusal Sınav Merkezi ve Eğitim Kontrol Ajansı ile birlikte her eğitim kurumundaki giriş sınavı sonuçlarını kapsamlı bir şekilde analiz edip incelemek ve eğitim kurumlarının faaliyetlerini değerlendirmekle yükümlüdür. eğitim kurumlarının ve eğitim bölümlerinin liderleri bilgi düzeyi açısından ve öğrencilerinin giriş sınavlarındaki sonuçlarını değerlendirir.

Aynı zamanda, ev kadınları dahil işsizlerin istihdam edilmesi ve işgücü göçünün yoğunluğunun azaltılması amacıyla kabul edilen 2021-2025 yılları için Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik Devlet Mesleki Eğitim Programının uygulanmasına ilişkin ek önlemler alınması. .

Tacikistan Cumhuriyeti zengin entelektüel kaynaklara ve insan gücüne sahiptir.

Dolayısıyla ülkenin devleti ve hükümeti bu insan gücünün profesyonel, eğitimli ve çağın uzmanı olması için her türlü tedbiri alıyor.

 

 

 

 

Bu amaçla, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret, Eğitim ve Bilim, Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanlıklarına, ulusal mevzuatın gereklerine uygun olarak ülkenin mesleki eğitim kurumlarına başvuranların kabulüne ilişkin planın olanaklarını gözden geçirmeleri talimatı verilmiştir. ve uluslararası işgücü piyasası.

Genel ortaöğretim kurumları mezunlarının meslek seçme durumu endişe vericidir.

Şu ana kadar ne öğretmenlerin ne de velilerin kariyer seçimine ilişkin açıklayıcı çalışmaları gerektiği gibi yürütmediklerini vurgulamak gerekir.

2023-2024 akademik yılı için yapılan başvuruların analizi, bu yıl genel ortaöğretim kurumlarının 11. sınıflarından 75 bin 800 mezuna 600’den fazla uzmanlığın teklif edildiğini gösteriyor.

Bu sayının neredeyse 31.000’i, yani mezunların yüzde 40’ından fazlası, bir kümenin uzmanlıklarını, yani 5. kümenin – tıbbi ve biyolojik süreçlerin uzmanlıklarını – seçmiştir.

Böyle bir profesyonel seçim durumu, sahadaki yetkilileri bu konuda acil önlem almaya zorlamaktadır.

Ayrıca geçmiş yılların deneyimine ve 2023-2024 akademik yılında başvuru kabul durumlarına ilişkin analizlere dayanarak Yüksek Mesleki Eğitim Kurumları Cumhurbaşkanlığı İcra Dairesi, Rektörler Kurulunun ilgili yapıları belirlenmektedir. Özellikle sözleşme gruplarına başvuranların kabulüne ilişkin prosedürü gözden geçirmesi ve mümkün olan en kısa sürede ülke Hükümetine özel teklifler sunması talimatı verildi.

Ayrıca, başvuranların ilk, orta ve yüksek mesleki eğitim kurumlarına kabulünü planlama sürecinin doğru bir şekilde uygulanması amacıyla, 2024-2029 yılları için mesleki eğitim uzmanlarının yetiştirilmesine yönelik Devlet Programının hazırlanması ve Hükümete sunulması. ülke.

Bu süreçte doğa bilimleri, kesinlik ve matematik alanlarında yüksek mesleki eğitim düzeyinde adayların kabulü konusuna öncelik verilmelidir.

Bugüne saygı gösterin!

Modern teknik ve teknolojilerin hızla gelişmesi, eğitim sisteminin küreselleşmesi, kültür ve medeniyetlerin kaynaşması ve yakınlaşması, dünya eğitim alanına girebilmek için bizi eğitim alanında reformların uygulanması sırasında çok dikkatli olmaya zorlamaktadır.

Bu süreçte uygar dünyanın eğitim sisteminin en iyi unsurlarını seçmeli, eğitim alanındaki bilim insanları ve araştırmacılar, okul uzmanları ve diğer sorumlu otoritelerin katılımıyla dikkatli bir analiz ve çalışma yaptıktan sonra bunları mevcut duruma uyarlamalıyız. Ülkenin eğitim alanında milli değerlerin kapsamlı testlerini yaptıktan sonra, ülkenin eğitim sisteminde her türlü yeniliğin uygulanması için gerekli tedbirleri almak.

 

 

 

 

 

 

Analizler, kalkınma ortaklarının desteğiyle program ve projelerle hayata geçirilen ülkenin eğitim sistemindeki bazı reform alanlarının sonuna kadar uygulanmadığını, yani tamamlanınca durduğunu gösteriyor.

Ancak program ve projelerin uygulanmasındaki amaç eğitimin içeriğini geliştirmek ve dünya eğitim ortamına uyarlamaktır.

Bu bağlamda Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Tacikistan Eğitim Akademisi ve ona bağlı kurumlar, program ve projelerin hayata geçirilmesi ve alandaki reformların uygulanmasına yönelik çalışmalar ve analizler yapmak ve özel tekliflerde bulunmakla yükümlüdür. Ülke Hükümeti bunların etkinliği konusunda.

Eğitim alanındaki reformların uygulanmasının yeni koşullarında, öğretmenlerin mesleki gelişimi ve mesleki yeniden eğitimi giderek daha önemli hale geliyor.

Mesleki gelişim yoluyla öğretmen temel eğitimini güçlendirebilir ve faaliyetini yeni ekonomik ve sosyal çevreye ve gereksinimlere uyarlayabilir.

Bilimsel ve teknik ilerlemenin mevcut koşulları, öğretmenlerin ve eğitim alanındaki diğer çalışanların her üç yılda bir mesleki gelişim kurslarına katılmasını gerektirmektedir.

Bu bağlamda defalarca dile getirdiğim iki önemli konuya vurgu yapmak istiyorum.

Bilim ve üretim arasındaki ilişki, bilim adamlarının ve mucitlerin başarılarının tanıtılması giderek önem kazanan konulardan biridir.

Bu nedenle, bilim adamlarının, uzmanların ve ilgili yapı ve otoritelerin katılımıyla yetkili bir komisyon kurulması, bu alandaki gidişatın kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi ve ilgili çalışmaların daha da genişletilmesi için spesifik önerilerde bulunulması konusunda Cumhurbaşkanlığı İcra Dairesi’ne görev veriyorum. bu konuya.

Bir diğer husus ise, yapılan analize göre, “Doğa, kesin ve matematik bilimlerinin yirmi yıllık incelenmesi” için onaylanmış eylem planının uygulama durumunun günün gereklerini karşılamıyor olmasıdır.

Cumhurbaşkanlığı İcra Dairesi’ne bu konuyu detaylı bir şekilde incelemesi ve Devlet Başkanına bir rapor sunması talimatı verildi.

Sevgili yurttaşlar!

Bugüne saygı gösterin!

Yeni akademik yılın başlangıcı ve Devlet Başkanı’nın eğitim halkıyla buluşması, Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin birkaç dakika önce hizmete açılan yeni inşa edilen binasında gerçekleştirilecek.

Tıp üniversitesinin yeni binasının açılışı vesilesiyle tüm Khatlon bölgesi sakinlerini, öğretmenlerini, öğrencilerini, ülkenin sağlık çalışanlarını ve siz değerli katılımcıları canı gönülden kutluyorum.

Ayrıca özverili çalışmalarıyla bugünkü tesisleri inşa eden yerli usta ve inşaatçılara da şükranlarımı sunuyorum.

Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi, ülke hükümeti tarafından inşa edilmiştir ve 5 eğitim binası, idari binalar, konferans salonları, merkezi bir bilim ve araştırma laboratuvarı, bir spor alanı, bir yemek odası, iki öğrenci yurdu ve öğretmenler için bir konut binasından oluşmaktadır.

İnşaatın ilk aşamasında planlanan tesislerin hizmete açılmasıyla birlikte 96 geniş derslik, 3000’den fazla koltuklu 13 toplantı ve konferans salonu ve 1290 koltuklu 1 kültür salonu öğrencilerin eğitim ve eğlencesi için hazırlandı.

 

 

 

 

Ayrıca bu binalarda en modern ekipmanlara sahip 6 adet bilimsel ve teknik laboratuvar bulunmaktadır.

Bağımsızlık döneminin bir sonucu olarak, ülkedeki ikinci yüksek tıp eğitimi kurumu olan Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi, bu yıl kuruluşunun üzerinden yedi yıl geçecek.

Üniversite, Khatlon bölgesi sakinleri de dahil olmak üzere toplumun ihtiyaçlarını yüksek tıp eğitimi almış uzmanlarla karşılamak amacıyla kurulmuş ve şu anda kuruluş aşamasındadır.

Devlet Başkanı’nın 20 Ocak 2016 tarihli mesajında, ülkede özellikle Khatlon bölgesinde sağlık uzmanı arzının durumu endişe verici olarak değerlendirildi.

Ülkenin en büyük bölgesel yapısı olan Khatlon bölgesinde 10.000 kişiye yalnızca 12,8 doktor düşmektedir ki bu da ülkenin diğer bölgelerine göre oldukça düşük bir göstergedir.

Söz konusu mesajda, ülkedeki tek kurum olan Abu Ali İbn Sina’nın adını taşıyan Tacikistan Devlet Tıp Üniversitesi’nin tıp uzmanı yetiştirme konusunda toplumun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığına da değinildi.

Şu anda toplam öğrenci sayısının 1134’ü (%51) Khatlon bölgesinden, 623 kişi (%28) Sughd bölgesinden, 269 kişi (%12) cumhuriyetin bağlı şehir ve ilçelerinden ve 206 kişi (%12) insanlar (%9’dan fazlası) Duşanbe şehrindendir.

Bugün Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nin ülkedeki diğer yüksek mesleki eğitim kurumları arasında değerli bir konum kazandığını belirtmekte fayda var.

2022 yılında Khatlon Devlet Tıp Üniversitesi’nde ilk kez terapötik çalışmalar, çocuk hastalıkları ve diş hekimliği alanlarında öğrenci mezuniyeti gerçekleşti.Son üç yılda üniversiteden 79’u onur derecesiyle olmak üzere 747 genç mezun oldu. diploma.

2019 yılından bu yana üniversitenin 17 genç bilim insanı yüksek lisans ve doktora çalışmalarına katılıyor ve çeşitli konularda bilimsel tezler hazırlıyor.

Üniversite yönetimi, alanında uzman bilim insanları ile birlikte, bahsedilen fırsatlardan yararlanarak, iş birliği çerçevesinde cerrahi, çocuk hastalıkları, tedavi çalışmaları ve diğer uzmanlık alanları da dahil olmak üzere üst düzey ve multidisipliner bir okul inşa etmelidir. Dangara bölgesindeki cumhuriyet klinik hastanesi ile yarın nüfusa yardım edilebilmesi için üst düzey nitelikler sağlamak ve bu bağlamda önemli bilimsel ve araştırma çalışmaları yürütmek.

Bu bağlamda, “Tacikistan Cumhuriyeti’nde tıp ve eczacılık eğitiminde reform kavramı”nın uygulanmasının yanı sıra sağlık çalışanlarının tıp ve eczacılık eğitimi, üniversite yapısı, içeriği, süresi ve eğitim kalitesinin devlete uyarlanması gerekmektedir. ve uluslararası standartlarda, nüfusun kaliteli tıbbi hizmetlere olan talebinin karşılanması, küresel eğitim alanına girilmesi ve tıbbi personelin yeniden eğitilmesi için bir eylem planı adım adım geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.

Bu bağlamda, mezuniyet sonrası tıp eğitimi düzeyindeki reformların, doktorların ileriki faaliyetlerini doğrudan etkileyen bir süreç olarak, daha fazla gelişme ve kalkınma ortaklarıyla yakın işbirliği gerektirdiğini vurguluyorum.

 

 

 

Bu nedenle Sağlık ve Nüfusun Sosyal Korunması Bakanlığı’nın bu yönde gerekli tedbirleri daha da genişletmesi gerekmektedir.

Başta eğitimin düzeyi ve kalitesinin yükseltilmesi olmak üzere, üniversite dahil sağlık çalışanlarına daha sorumlu ve önemli görevler düştüğünü vurguluyorum.

Milletin sağlığının devletin zenginliği olduğunu, siz doktorların ve sağlık çalışanlarının insanların sağlığının korunmasını sağlamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum.

Ülke Hükümeti her yıl tıbbi olanakların doktorlara sağlanması için gerekli önlemleri almaktadır.

Analiz, son iki yılda Tacik Devlet Tıp Üniversitesi’nin tıp uzmanlıklarının %15’inin başkanlık kontenjanıyla, %26’sının bütçe yöntemiyle ve %59’unun sözleşmeyle mezun olduğunu gösteriyor.

Sektörün temel sorunu doktor arzının yetersiz olduğu il ve ilçelerde sağlık tesislerinin sağlanmasıdır.

Elbette her yıl ülkenin devleti ve hükümeti, bu şehir ve bölgelerden Tacik Devlet Tıp Üniversitesi’ne kabul için başvuran adaylara başkanlık kontenjanı ayırıyor ve onlara ek puan veriyor.

Ancak bu il ve ilçelerdeki durumun hâlâ iyileştirilmesi gerekiyor.

Tacik Devlet Tıp Üniversitesi’nin son iki yılda bu şehir ve ilçelerden mezun olanlarının neredeyse yüzde 50’si başkanlık kontenjanına göre eğitim gören kişilerdir.

Bu üniversitenin son iki yılında mezun olanların toplam sayısından bütçe pozisyonlarının yalnızca yüzde 15’i doktor arzının az olduğu il ve ilçelere düşüyor.

Böyle bir durumun temel nedeni bu tür il ve ilçelerdeki okullardaki öğrencilerin bilgi düzeylerinin düşük olmasıdır.

Yukarıdakilerden, başkanlık kotasını tahsis etme girişimi zamanında uygulanmamış olsaydı, belki de bazı şehir ve bölgelerden hiç kimse Abu Ali ibn Sino’nun adını taşıyan Tacik Devlet Tıp Üniversitesi’nden mezun olmayacaktı.

Öte yandan böyle bir eğilim, doktor arzı iyi olan il ve ilçelerde doktor sayısının artmasını, doktor arzı yetersiz olan il ve ilçelerde ise sağlık kurumlarının sayısının azalmasını sürdürecektir.

Bu nedenle doktor arzı az olan il ve ilçeler için bütçeden belirli sayıda kontenjan ayrılarak giriş sınavlarının Ulusal Sınav Merkezi aracılığıyla yapılması uygun olacaktır.

Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı’na, şehirler için gerekli sayıda sağlık profesyonelini eğiterek ülkenin bölgelerindeki doktor arzındaki dengesizliği ortadan kaldırmak amacıyla yüksek mesleki tıp eğitimi kurumlarına öğrenci kabulüne ilişkin planın gözden geçirilmesi talimatı verildi. ve doktor arzının az olduğu ilçeler Yıllık kabul planının tasarımı bu gereksinime uygun olmalıdır.

Böyle bir hamle, gelecekte eğitim ve doktorlardaki coğrafi eşitsizlik sorununun kademeli olarak ortadan kaldırılmasını mümkün kılacaktır.

 

 

 

 

Söz konusu sorunun çözümü, 2030 yılına kadar Tacikistan Cumhuriyeti nüfusunun sağlığının korunmasına yönelik Stratejinin öncelikli alanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Aynı zamanda devlet iktidarının yerel yürütme organlarının başkanları, yönlendirmeler doğrultusunda il ve ilçelere gönderilen genç doktorların desteklenmesi için gerekli tedbirleri almalıdır.

Sevgili gençler, öğrenciler ve okuyucular!

Tacikistan Devleti ve Hükümeti, politikasında gençleri, gençleri, öğrencileri ve öğrencileri Anavatan’ın geleceğinin inşaatçıları olarak görüyor ve Devlet Başkanı olarak size, şerefli gençliğe tam güvenim var. Ülkenin.

Siz gençler, her şeyden önce, asli görevi modern bilgiyi, yabancı dilleri, teknikleri ve teknolojileri okuyup elde etmek, çağın gereklerine uyum sağlamak olan okur ve öğrenci yani bilgi arayanlarsınız.

İlim, bilgi ve beceriye sahip olan, asla yanlış yola düşmeyen, aşağılanmayan, nerede olursa olsun iş bulur ve bereketli bir hayat yaşayan bir genç, çünkü manevi dünyası akıl, ilim, ilim ve gayretle doludur. .yapıldı

Aynı zamanda siz sevgili çocuklarım ve torunlarım, hayatınızın her dakikasının, özellikle de gençliğinizin kıymetini bilmenizi, kitap okuyarak, ilim, meslek ve sanat araştırarak, hayırlı işler yaparak, anne ve babaya hürmetle geçirmenizi, Öğretmenler ve eğitimciler kendinize, millete ve devlete hizmet edin.

Bugünün ve yarının toplumunun ihtiyaçlarını karşılayan, aziz vatanınızı seven ve ona hizmet etmeye her zaman hazır olan bir uzman olmaya çalışın.

Birçok kez söyledim ve tekrar söyleyeceğim, modern dünyanın böylesine tehlikeli bir durumunda, siyasi uyanıklığınızı asla kaybetmeyin, kötü niyetli güçlerin sizin zekanız ve akranlarınızın düşünceleri üzerinde istenmeyen bir etkiye sahip olmasına izin vermeyin.

Aynı zamanda milletin, devletin ve vatanın geleceğinin sizin elinizde olduğunu bir an bile unutmayın.

Saygıdeğer öğretmenler ve öğretmenler!

Gelecek nesillerin eğitim ve öğretimi gibi kutsal ve büyük bir misyonu üstlenen hepinize sesleniyorum ve hangi eğitim düzeyinde faaliyet gösterirseniz gösterin, öncelikle eğitim konusuna sürekli ve ciddi bir şekilde dikkat etmeniz gerektiğini defalarca vurguluyorum. Profesyonel seviyenizi yükseltmek

Kendinize ve öğrencilerinize karşı talepkar olun, öğrencilerinizi çağdaş kalkınmanın gereklerine uygun olarak yetiştirmezseniz, eğitim ve öğretimin kalitesini yükseltmezseniz ve bu çok önemli çalışmayı ihmal ederseniz unutmayın. milletin, toplumun, devletin geleceği için sorun yaratacaksınız.

Bir kez daha vurguluyorum ki, millet okuma-yazma bilmedikçe toplum da karanlıkta kalıyor, cehalete kapılıyor.

 

 

 

Cehaletin yalnızca siyahlık, karanlık ve sefalet getirdiğini çok iyi biliyorsunuz.

Sevgili ebeveynler!

Her neslin eğitimi ve manevi olgunluğu, anne-babanın çocuklarına karşı büyük sorumluluğunu yerine getirmesiyle ilgilidir.

İlim adamlarımız ve devlet adamlarımız, ilk çağlardan beri çocuk yetiştirmeye yönelik ahlâk yazılarında, çocuğun doğru eğitimi ve yetiştirilmesini anne-babanın ilk ve en kutsal görevi saymışlardır.

Eğitim alanında atalarımızın manevi değerlerini esas alan Tacikistan Cumhuriyeti’nin “Çocukların Eğitimi ve Yetiştirilmesinde Anne-babanın Sorumluluğu Hakkında” Yasasını kabul ettik.

Toplumun, devletin ve milletin geleceğinin önünde büyük bir misyon olan anne ve babalara, çocuklarının eğitim ve yetiştirilmesinde büyük sorumluluk düşmektedir.

Çocukların eğitimi ve yetiştirilmesi konusundaki çabalarınıza tüm saygımla sesleniyor ve şunu vurguluyorum: Topluma, insanlara ve vatana karşı en büyük göreviniz, çocuklarınızı ahlaki ve kültürel değerler temelinde yetiştirmek, milli eğitim vermektir. Atalarımızın örf ve adetleri, onların ilim ve ilimleri, meslekleri, güzel huy ve iyilikleri öğrenmelerine yardımcı olmak, yabancı dil bilmek, en iyi şartları sağlamak, okul ve öğretmenlerle sürekli işbirliği içinde olmaktır.

 

 

 

Günümüz küreselleşme koşullarında eğitimin içeriğinin iyileştirilmesine, eğitimin düzeyinin ve kalitesinin daha da arttırılmasına, alanın maddi ve maddi olanaklarının geliştirilmesine daha fazla önem vermemiz gerekmektedir.

Bu nedenle, tüm bakanlık ve daire başkanlarına, bölge ve il ve ilçelerdeki devlet iktidarının yürütme organlarına, ülkenin memurlarına, girişimcilerine, aydınlarına ve ülkenin tüm vatandaşlarına eğitim alanıyla işbirliğini güçlendirmeye çağrıda bulunuyorum. Bu büyük hedeflere ulaşmak için bu yönde tereddüt etmeyin.

Vatansever iş adamlarıyla işbirliği geliştirme deneyimi, onların eğitim alanına özverili desteklerinin, eğitimin düzeyinin ve kalitesinin geliştirilmesine aktif olarak katkıda bulunduğunu göstermektedir.

Böyle asil, onurlu, vatansever ve eğitimli insanların değerli ve vatansever eylemlerini takdir ediyor, her birine şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu bağlamda, devlet iktidarının yerel yürütme organlarının başkanlarına, Eğitim ve Bilim Bakanlığına, Televizyon ve Radyo Komitesine ve diğer bakanlık ve kurumlara, girişimcilerin, cömert kişilerin ve ebeveynlerin bu konuda attığı her türlü yapıcı ve yapıcı adımı atmaları talimatı verilmektedir. öğretmenlerin desteklenmesi ve eğitim kurumlarının desteklenmesi ve teşvik edilmesi yönünde öneriler sunulmaktadır.

 

 

 

 

Tacik milletinin ve aziz halkımızın, dünyanın bu kadar karmaşık siyasi ve ekonomik koşullarında hiç kimseyle ve hiçbir ülkeyle arasının bozulmasın istiyorsak, vatanımızın kalkınması ve refahı için çabalamalı, okullara ve eğitime yönelmeli, kıymetini bilmeliyiz. öğretmenlerin ve çocuklarımızın işidir.Okur-yazarlığı, bilimi, bilgiyi ve mesleği kapsayan tüm koşulları yaratalım.

Sevgili yurttaşlar!

Değerli bilim ve eğitim insanları, profesörler ve öğretmenler,

sevgili öğrenciler ve okuyucular!

Sevgili hediye!

Böylesine mutlu bir günde, tüm eğitimli Tacik halkı okul yılının başlangıcını, birbiriyle doğrudan bağlantılı olan Bilgi Günü ve barış dersini kutlarken, öğretmenlerin çalışmalarını ve okulların durumunu anıyor. ve eğitim, bu hayırlı tarihlerin gelişi, Üniversitenin açılışı, hepinizi bir kez daha Khatlon Devlet Tıp Fakültesi’nden dolayı tebrik ediyor, eğitimin zorlu yolunda başarılar diliyorum.

Birkaç gün içinde gelecek olan Tacikistan devletinin bağımsızlığının 32. yıldönümü olan Bilgi Günü ve Ulusal Kutsal Bayramı, Khatlon bölgesinin gururlu halkı da dahil olmak üzere, ülkenin tüm sakinlerini tebrik ediyor, diliyorum. ülke halkının her ailesine huzur ve sükunet, bereket, mutluluk ve refah, sevgili Tacikistan’ımızın daha da ilerlemesini diliyorum.

 

 

 

 

 

Ülkenin eğitimcilerinin, basiretli öğretmenlerinin, nazik anne-babalarının ve ülkenin onurlu gençlerinin ışığı ve zekasıyla devletimizin bağımsızlığının bayrağı her zaman parlasın, ülkenin barış ve huzuru, güvenliği ve istikrarı devam etsin ve aziz Tacikistan’ımız anılsın. Dünya sonsuza kadar bilgi ve edebiyat ülkesi olarak kalacak.

Daima sağlıklı ve gururlu olun!

FacebookTwitter

kaynak:http://www.president.tj/node/31416?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.