Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

İKLİM ŞURASI’NDA 2. GÜN

İKLİM ŞURASI’NDA 2. GÜN
24.02.2022
A+
A-

İKLİM ŞURASI’NDA 2. GÜN

23 Şubat 2022

Resim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Konya’da düzenlenen İklim Şurası kapsamında, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, iş dünyası, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılarla, toplantı ve paneller gerçekleştiriliyor.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde İklim Şurası’nın ikinci gününde moderatörlüğünü Mesut Yar’ın üstlendiği “İlk Kim Değişiyor” paneli düzenlendi. Panele Murat Kurum, oyuncu Engin Altan Düzyatan, yapımcı ve sunucu Güven İslamoğlu, sanatçı Ayhan Sicimoğlu ile Konyasporlu futbolcu Abdülkerim Bardakçı konuk oldu.

Bakan Murat Kurum, iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde hissettiklerini, tüm dünyanın ve Türkiye’nin iklim değişikliğinden net bir şekilde etkilendiğini kaydetti. Kurum, Türkiye’nin dünyadaki iklim değişikliğinde tarihi sorumluluğunun yok denecek kadar az olduğunu belirterek, “Ülkemizle bu noktada gurur duymalıyız.” dedi.

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onayladığını hatırlatan Bakan Kurum, “Ülkeler katkı beyanları vererek iklim değişikliği ile mücadele ediyorlar. Biz de 2053 için hedeflerimizi koyduk.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin ormanlaştırma çalışmasında Avrupa’da 4’üncü ülke olduğunu belirten Kurum, Sıfır Atık’ı tüm Türkiye’de uyguladıklarını ve tüm belediyelerin bu yıl zorunlu olarak buna geçeceklerini kaydetti.

Kurum, “Atık sularımızı dönüştürmek zorundayız. Su kaynaklarımız sınırsız değil. Kullanımlarımızı, alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız. İklim Kanunu’nu çıkaracağız. Kanun şart mıdır? Aslolan bilinçtir, ama biz bunu şansa bırakmayacağız. Bunu yönetirken de 84 milyon insanımızın katkı sağladığı bu sürece destek verdiği ülkemizde yeşil dönüşüm dediğimiz süreci yönetmek durumundayız.” ifadelerini kullandı.

Engin Altan Düzyatan, Afrika’da çektiği “Sen De Tanık Ol” isimli ilk belgeseli ile iklim değişikliğinin sonuçlarını net gördüğünü, doğayı düşünürken bütünsel düşünmek gerektiğini söyledi. Bireysel farkındalık için çalışılması gerektiğini, kendi özel yaşamında da doğaya karşı titiz davrandığını ifade eden Düzyatan, toplumun farkındalığı için işin kanun koyuculara düştüğünü belirtti. Dünyanın 2 bin 300 nüfuslu tek sıfır atık kasabası olan Japonya’daki Kamikatsu’ya gittiğini anlatan Düzyatan, “Çöplerini herkes 40’a ayrıştırıyor. Herkes günde 10 dakika oturup atıklarını ayrıştırıyor ve bununla da ‘Ben çevreye daha saygılıyım’ diye yarışıyorlar. Bireysel olarak daha fazla bilinçlenmemiz gerekiyor.” dedi.

Güven İslamoğlu, doğanın en temel konularının, kavramlarının bilinmediğini, farkındalığın yeterli olmadığını, yenilenebilir enerji kaynaklarına dönülmesi ve su kullanımı noktasında hassas olunması gerektiğini ifade etti. İslamoğlu, “Dinozorların içtiği suyu içiyoruz. Su doğada ne azalıyor, ne çoğalıyor. Konya Ovası büyük bir karbon yutağı. Başakşehir Belediyesi ile ilkokul öğrencilerine eğitim verdik. 50 okulda ve 1000 öğrenciye ulaştık. Oksijen nedir? diye sorduğumuzda bilen öğrenci 4. ‘Ağaç kesme, ağaç dik’ ile olmaz bu. İyi eğitim vermemiz şart.” diye konuştu.

Ayhan Sicimoğlu, mesleklerinden birinin de dalgıçlık olduğunu, yıllarca bu işle uğraştığını anlatarak, “Suyun altı çöp. Bu çok acı. Bu yaşıma kadar ben bu coğrafyada iklim değişikliğini gördüm. İstanbul’da 2 metre kar yağardı ve 2 ay kalırdı o kar. Şimdi kar yağıyor ve ertesi gün eriyor. Bunun sonu ne olacak merak ediyorum. İlerde öyle bir iklim değişikliği olacak ki boğazlar belki yok olacak. Ama Konya’ya bir şey olmaz merak etmeyin.” ifadelerini kullandı. Panelin sonunda “Bisiklet Şehri Konya” temalı resim yarışmasında dereceye giren 5 öğrenciye bisikletleri hediye edildi.

Bakan Kurum, İklim Şurası komisyon başkanları ve yardımcılarıyla görüştü

Kurum, Selçuk Kongre Merkezinde düzenlenen İklim Şurası’nın ikinci gününde, komisyon başkanları ve yardımcılarıyla koordinasyon toplantısı yaptı. Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak’ın da katıldığı toplantı, yaklaşık yarım saat sürdü. Toplantıda, Türkiye’nin yeşil dönüşüm vizyonunu ve Şuradan beklentilerini dile getiren Kurum, Şuranın, Türkiye’nin önündeki 50 yılına ilişkin yol haritasını oluşturması beklentisini vurguladı. Akademisyenler de Bakan Kurum’a, İklim Şurasına verdikleri destek dolayısıyla şükranlarını iletti.

İklim Şurasının İkinci gününde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un kabulleri ile devam etti. Bakan Murat Kurum Dünya Bankası Türkiye Direktörü Auguste Kuome ile bir araya geldi.

Kurum, Selçuk Kongre Merkezi’nde düzenlenen İklim Şurası’nın ikinci gününde bir diğer kabulünde,AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut ile bir araya geldi.Görüşmede Türkiye ile AB ilişkilerinin önemi vurgulandı. Bakan Kurum, AB Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut’a, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Türkiye’nin yürüttüğü projeleri ve çalışmaları aktararak, Türkiye Emisyon Ticaret Sistemi’nin AB’ye uyumlu bir yapıda geliştirilmesinin planlandığını belirtti.

Büyükelçi Meyer-Landrut da Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesini ve yaptığı projeleri izlediklerini ifade ederek, İklim Şurası’nın başarıyla sürdürülmesi dolayısıyla Bakan Kurum’u tebrik etti. Görüşmede, Türkiye ile AB’de iklim değişikliği ile mücadele konusunda yürütülen projelere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

– Frans Timmermans baharda Türkiye’yi ziyaret edecek

Öte yandan Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan da sorumlu AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın, Türkiye’ye ziyarette bulunacağı öğrenildi.

Türkiye- AB Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının bahar aylarında Türkiye ev sahipliğinde yapılması planlandı. Emisyon Ticaret Sistemi konusunda yapılabilecek iş birliği alanlarının konuşulacağı belirtilen toplantıda, Türkiye’nin yeşil dönüşüm konusunda destek beklediği kamu, yerel ve özel sektör projelerinin masaya yatırılacağı kaydedildi.

Önceki Haber
Sonraki Haber

kaynak:https://csb.gov.tr/iklim-surasinda-2.-gun-bakanlik-faaliyetleri-32052

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.