Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ: “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI OLAN 2023’E BÜYÜK HEDEFLERLE BAŞLIYORUZ”

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ: “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI OLAN 2023’E BÜYÜK HEDEFLERLE BAŞLIYORUZ”

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:

-“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI OLAN 2023’E BÜYÜK HEDEFLERLE BAŞLIYORUZ”

-“2023 YILININ TÜM DÜNYADA BARIŞ, SAĞLIK VE HUZURA VESİLE OLMASINI DİLİYOR, HEMŞEHRİLERİMİN VE TÜM VATANDAŞLARIMIZIN YENİ YILINI KUTLUYORUM”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, yeni yılın zorlukların aşılmasına vesile olmasını dileyerek, “yeni yılda yeniliklere odaklanmalıyız” ifadelerini kullandı.

2022 yılını değerlendiren ve 2023 yılı beklentilerini paylaşan Başkan Ünverdi, dünyada yaşanan zincirleme şok dalgalarına karşı sürdürülebilir bir ekonomi için üretim ve ihracatı artırmanın temel unsur olduğunun altını çizdi.

Ünverdi, son yıllarda yaşanan gelişmelerin küresel ekonomide dengeleri bozduğunu ve peşin sıra gelen sorunların ülkeler üzerinde baskıya neden olduğunu kaydetti.

Toparlanma beklerken yeni sorunların patlak verdiğini dile getiren Ünverdi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“2018 yılında ülkemize yönelik kur manipülasyonunun ardından 2019 yılında yaraların sarılmaya çalışıldığı bir dönemde tüm dünyayı sarsan büyük bir sorunla kaşı karşıya kaldık.

2020 yılında pandemi ile yaşamımızın akışı değişti, küresel ekonomide zincir koptu. 2021 yılında yine tam toparlanma başlıyor derken, Rusya-Ukrayna savaşı, siyasi ve jeopolitik gerilimler tedirginliğe neden oldu.

Enerji ve gıda krizi baş gösterdi, yüksek enflasyon ve maliyetlerdeki artışlar uluslararası ticareti sekteye uğrattı.

Bu süreçte en büyük yükü, sağladığı istihdamla üreten kesim ve ihracatçılarımız omuzladı.

Ülke ekonomimizin kalkınması ve buna bağlı olarak toplumsal refahın sağlamasında sanayi ve üretim belirleyici unsur olduğu bir kez daha görüldü.

Bu noktadan hareketle sürdürülebilirlik bugün sanayide, ihracatta, istihdamda, işletmelerimizde en önemli başlık haline geldi.

Sürdürülebilirliği de ancak, küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında alınan tedbirler çerçevesinde; doğaya duyarlı, döngüsel ekonomiyle uyumlu, yenilenebilir enerji kaynaklarının öne çıktığı, AB Yeşil Mutabakatı kriterlerine uygun, enerji ve insan verimliliğine dayalı, teknolojik dönüşümünü başarmış, dijitalleşmesini gerçekleştirebilen, üretimde katma değeri artırmış bir sanayi altyapısı ile sağlayabiliriz.

Sanayi Odası olarak bizler de büyük bir öngörüyle bu alanlara çok önceden yatırım yapmaya başladık.

Bir taraftan sanayicilerimizin sorunlarına çözüm ararken diğer taraftan da bu değişim ve dönüşümü sağlayacak altyapıyı hazırladık.

Odamızın öncülüğünde üniversitelerimiz, meslek odaları ve organize sanayi bölge müdürlüğümüz ile AB Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu’nu kurduk.

Alman uluslararası iş birliği kurumu (GİZ) ile yürütmüş olduğumuz “İstihdam İçin Dijital ve Yeşil Dönüşümün Desteklenmesi Projesi” kapsamında Türkiye’de bir ilk olarak Gaziantep OSB’nin iklim eylem planı ile Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi İhtisas OSB’nin Yeşil OSB Fizibilite Raporunu hazırladık.

Bu kapsamda firmalarımıza yeşil dönüşüm, verimlilik gibi konularda mentörlük yapıyor, şirketlerimizin karbon ayak izini ölçüyor, yol haritalarını çıkarıyoruz.

Model Fabrikamızda dijitalleşme ve yalın üretim teknikleri konusunda firmalarımıza mentörlük yapıyor, bu sayede yeşil dönüşüme adaptasyonlarını sağlıyoruz.

Yeşil dönüşüm konusunda yürütülen çalışmaların çok daha ilerisinde olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.

En büyük hedeflerimizden olan firmalarımızın teknolojiye adaptasyonu noktasında ise savunma sanayisine yönelik çok önemli çalışmalar ve iş birlikleri gerçekleştiriyoruz.

En son olarak da, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Türkiye’de bir ilk olarak ‘Gaziantep Savunma Sanayii İl Temsilciliği’ Odamız bünyesinde açıldı.

Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, TSK vakıf şirketleri, savunma sanayinin tüm tarafları ile bağlarımızı güçlendirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Titizlikle gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar sanayimizdeki katma değeri artıracak, ihracatta bizi çok daha rekabetçi hale getirerek, yeni dünyada yerimizi almamızı sağlayacak.

Gaziantep olarak 2021 yılında 10 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirmiştik, bu yılın ilk 11 ayında ise tüm zorluklara rağmen sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın ve çalışanlarımızın özverisiyle 9 milyar 622 milyon 523 dolarlık ihracat rakamına ulaştık.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırması’na göre Gazi şehrimizin önceki yıl 29 olan firma sayısı 33’e yükselmiştir. İSO İkinci 500’deki 38 firma sayısı ile birlikte Gaziantep’ten toplam 71 firma, Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu arasında yer almıştır.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan “İlk 1000 İhracatçı Firması” Araştırmasında 2021 yılına göre şehrimiz 71 firma ile 3’üncü sırada bulunmaktadır.

TOBB sanayi veritabanı esas alınarak hazırlanan “Sanayinin Liderleri” listesinde, 130 üründe birinci, 117 üründe ikinci ve 94 üründe ise üçüncü olmak üzere 341 ürün ile 8’inci sırada yer almıştır.

Sanayimizdeki teknolojik dönüşüm ve yeşil OSB hedeflerimize ulaştığımızda Gaziantep olarak eminim çok daha farklı rakamları konuşacak ve her zaman olduğu gibi bu alanlarda da rol model olmaya devam edeceğiz.

Bunları bir zorunluluk değil bir fırsat olarak görürsek ve hazırlıklarımızı bugünden yaparsak kazanan Türkiye olacaktır. Bugün zorlukları aşarken yeniliklere de adapte olma günüdür.

Tabii bunlarla birlikte ülkemiz adına yürütülen çalışmalar neticesinde, İHA, SİHA, ülkemizin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA, tank, helikopter gibi üretimlerle savunma sanayimizdeki önemli gelişmeler, yerli otomobilimiz TOGG’un banttan indirilerek seri üretime geçilmesi, ülkemizde yüksek miktarda doğalgaz keşfi ve petrol rezervlerinin bulunması gelecek adına tam da ihtiyacımız olan bu alanlarda çok önemli ve sevindiricidir.

Bu noktada, Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaşmanın gururunu yaşadığımız 2023 yılı hem manevi anlamda hem de hedeflerimiz noktasında ayrı bir önem sahiptir.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Benim en büyük eserim’ dediği Cumhuriyet meşalesini 100. yılında hep birlikte çok daha yukarı taşıyacağız.

Bundan 101 yıl önce Antep Savunmasında, ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum’ diyerek 6317 şehidi ile işgalcilere karşı tek başına direnen bir neslin evlatları olarak, bizler de her daim vatanımız için her cephede mücadelemizi sürdüreceğiz.

Savaşların ekonomi üzerinden yapıldığı günümüz dünyasında, takip eden değil, takip edilen ülke olmak için daha çok çalışacağız.

Biz ülkemize, devletimize her zaman güvendik, el ele verdiğimizde aşamayacağımız konu da yoktur.

2023 yılına da birlik ve kardeşlik içerisinde yeni umutlarla giriyoruz. Problemlerimiz olsa da Türkiye’nin önü açıktır ve hak ettiği noktaya gelecektir.

Bu duygularla heyecanla başladığımız 2023 yılının tüm dünyada barış, sağlık ve huzura vesile olmasını diliyor, hemşehrilerimin ve tüm vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyorum.”

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI