Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

GSO BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ’DEN YUNANİSTAN’A “BAKLAVA” TEPKİSİ

GSO BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ’DEN YUNANİSTAN’A “BAKLAVA” TEPKİSİ

-GSO BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ’DEN YUNANİSTAN’A “BAKLAVA” TEPKİSİ

-“YUNAN BASINI ARTIK ŞUNU ANLAMALIDIR: BAKALAVA GAZİANTEP’İN AB TESCİLLİ ÜRÜNÜDÜR”

-“BAKLAVANIN BİR TÜRK TATLISI OLDUĞU GAZİANTEP SANAYİ ODAMIZIN GİRİŞİMLERİYLE 2013 YILINDA AB TARAFINDAN TESCİL EDİLMİŞTİR”

-“BAKLAVA BİR TÜRK TATLISIDIR VE AB COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ GAZİANTEP SANAYİ ODAMIZ TARAFINDAN ALINMIŞTIR”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Yunanistan basınında baklavanın Yunan tatlısı olduğu yönünde çıkan haberlere tepki göstererek, “Yunanistan’ın da üyesi olduğu AB tarafından, ‘Antep Baklavası’ olarak coğrafi işaret tescilini aldığımız baklavamıza başkalarının sahip çıkmaya çalışması aymazlıktır” dedi.

Açıklama yok.

Baklavanın, Türk mutfağındaki tarihi geçmişi ile Türkiye’nin ve ülkemizde ise Gaziantep’in bir tatlısı olduğunu dile getiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, şunları dile getirdi:

“Türk ürünlerindeki lezzet ve kalite bazı kesimleri öyle noktalara getirdi ki belirli periyotlarda aynı söylemlerle ürünlerimize sahip çıkma çabası içerisine giriyorlar. Yunanistan basını da belli dönemlerde baklavanın kendilerinin olduğunu haber yapmayı bir ritüel haline getirdi. Adeta gece rüyalarında baklava görüp, sabah baklava bizim diyorlar. Aynı söylemleri tekrar etmeyle sizin olamayan bir şey sizin olmuyor. Baklavayla özdeşleşen ve tüm dünyada baklava denilince ilk akla gelen yer Gaziantep’tir.”

Gaziantep Sanayi Odası’nın baklavanın hem ülkemiz hem de AB tarafından tescil edilmesinde büyük emek ve mücadele verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Gaziantep Sanayi Odası 2003 yılında başlattığı marka ve patent tescili sürecine baklavayı hem ülkemizde hem de AB’de tescil ettirerek Gaziantep ile özdeşleşen baklavaya sahip çıkmış ve 2005 yılında baklavanın tescilini alarak baklavanın Türkiye’nin, Gaziantep’in olduğunu tüm dünyaya göstermiştir.

Açıklama yok.

‘’Antep baklavası’’ ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili ise Türk Patent Enstitüsü’nden 2007 yılında alınmıştır. Tescil için 10 Temmuz 2009 tarihinde AB’ye başvuruda bulunulmuş, AB Komisyonu’nun incelemesinin ardından başvuru olumlu bulunmuş ve Antep baklavasına ilişkin resmi başvuru belgesi 8 Ağustos 2013 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmış ve coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir. Antep Baklavası, AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olurken, Gaziantep Sanayi Odası da AB tarafından ilk defa bir Türk ürününe tescil alma başarısını göstermiştir. Coğrafi işaret tescilini şehrimize kazandıran o dönem Meclis Başkanımız olan Sayın Abdulkadir Konukoğlu’na, şu an milletvekili olan ve o dönem Yönetim Kurulu Başkanımız olan Sayın Nejat Koçer’e, şu an Meclis Başkanımız olan Adil Sani Konukoğlu’na, dönemin meclis üyeleri ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Coğrafi işaret tescilinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yaşıyor ve anlıyoruz.”

“Baklavanın ülkemizin bir tatlısı olduğu belgelidir” diyen Ünverdi, açıklamasını şöyle tamamladı: “Türk kültürüne ait ürünlere sahip çıkmaya çalışanlara bu belgeleri bir kere daha hatırlatıyor, artık ürünlerimize sahip çıkma hayallerini bırakmalarını öneriyorum. Baklavanın kelime kökenine bakıldığında dahi Türkçe olduğu zaten bellidir, devamına iki harf eklemeyle ne baklava, ne yoğurt, ne ayran başka bir ülkenin olmaz. Uluslararası tüketicilere de tavsiyem, Gaziantep baklavasının taklitlerine özellikle dikkat etmeleridir. Ürünün menşeine muhakkak baksınlar ve baklava adı altında başka bir ülkenin taklit ürününü yemek durumunda kalmasınlar”

Açıklama yok.

REKLAM ALANI