Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Altyn Sapa ve Paryz ödüllerini kazananların ödül töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Altyn Sapa ve Paryz ödüllerini kazananların ödül töreninde konuştu
13.12.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Astana, Kazakistan

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Altyn Sapa ve Paryz ödüllerini kazananların ödül töreninde konuştu

2023

 

 

 

Devlet başkanı, ülkenin kalkınmasına özel katkı sağlayan girişimciler olan “Altyn Sapa”, “Paryz” ve “Kazakistan’ın En İyi Ürünü” yarışmalarının kazananlarının ödüllendirildiği görkemli törene katılanları tebrik etti.

 

 

 

– Artık Kazakistan’da iş sektörü dinamik bir şekilde gelişiyor. Bunun için devlet her türlü koşulu yaratıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin payı gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 36’sını aştı. Bu gerçekten yüksek bir rakam. Bu alanda çalışan kişi sayısı 4,3 milyona ulaştı ve bu da ülkenin çalışan nüfusunun yüzde 45’ini temsil ediyor. Son yıllarda sanayileşmeye yönelik çalışmalar hızla yürütülmektedir. Geçen yıl imalat ihracatı 26 milyar doları aştı. Bu rekor bir rakam. Geçen yıl bu sektöre 1,5 trilyon tenge yatırım çekildi” dedi.

 

 

 

Ülke ekonomisinin adalet ilkesine dayanması gerektiğine inanan Devlet Başkanı, bu bağlamda birçok önemli konuya dikkat çekti.

– Son konuşmamda, ülke ekonomisinin hacmini 2029 yılına kadar ikiye katlayarak 450 milyar dolara çıkarmak gibi iddialı bir hedef belirledim. Bu görev boş fantezilerin meyvesi değil, dikkatle hesaplanmış bir eylem planıdır. Bu sorunun çözümü için ülkemizin ekonomik büyümesinin önemli bir unsuru haline gelecek yeni bir yatırım döngüsünün başlatılması gerekiyor. Geçen hafta yatırım çekme çabalarının verimliliğini artırmaya yönelik tedbirlere ilişkin bir Kararname imzaladım. Artık Yatırım Genel Müdürlüğü’nün faaliyetleri projelerin zamanında ve engelsiz bir şekilde hayata geçirilmesine yönelik olacak. Kassym-Jomart Tokayev, genel merkezin kanun hükmünde geçici düzenleyici yasal düzenlemeler geliştirme hakkını aldığını söyledi.

 

 

 

Ona göre bu adım, ülkedeki yatırım ortamının iyileştirilmesine yardımcı olacak.

– Genel olarak yatırım çekmede temel prensip “sıfır bürokrasi – maksimum somut eylem” ilkesi olmalıdır. Başkan, hükümet aygıtının sürekli olarak nihai sonuçlara odaklanması gerektiğine inanıyor.

Devlet Başkanı konuşmasında, talimatı uyarınca fonlarını imalat sektörüne yatıran yatırımcıların gelecek yıldan itibaren üç yıl süreyle vergi ödemekten muaf tutulacağını kaydetti. Bu sistemik tedbirlerin benzeri görülmemiş ve belirleyici olduğuna inanıyor, aksi takdirde yatırımlar için şiddetli uluslararası rekabet koşullarında Kazakistan’ın hedeflerine ulaşması zor olacaktır.

– Bildiğiniz gibi daha önce bana yerel işletmeleri asılsız denetimlerden ve yasa dışı cezai soruşturmalardan koruma talimatı verilmişti. Alınan tedbirler sonucunda iş alanında kayıtlı ceza davası sayısı yarı yarıya azaldı (837’den 402’ye). Rehabilite edici gerekçelerle sonlandırılan ceza soruşturmalarının sayısı neredeyse beş kat azaldı (416’dan 92’ye). Savcılık tarafından yatırım projelerine yönelik hizmet desteğine özellikle dikkat edilmektedir. “Yeşil koridor” ilkesine dayalı yatırım projelerini destekleme sistemi getirilecek. Bu, yatırımcıların izin almasını kolaylaştıracak ve hızlandıracak, arsa verilmesini ve onlar için iletişim kurulumunu basitleştirecek” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

Konuşmada ayrıca devletin iş dünyasının adil ve şeffaf kurallarını sağlamak için her türlü çabayı gösterdiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı ayrıca son derece önemli bir konuya da değindi: Ülkemizde yapay zeka sisteminin oluşturulması. Kazakistan’ın geleceğinin ve uluslararası toplumdaki yerinin bu çalışmanın başarısına bağlı olduğuna inanıyor. Bu nedenle Devlet Başkanı, bu alanı bizzat denetleyeceğini, yerli ve yabancı uzmanlarla toplantılar yapacağını ve kendisine verilen görevlerin uygulanmasını denetleyeceğini garanti etti.

Kazakistan lideri de ülkede sanayileşme sürecinin sürdürülmesinin gerekli olduğunu düşünüyor. Bu yönde bir dizi özel önlem halihazırda yürürlüktedir; “Sanayi Politikasına İlişkin” özel bir yasa kabul edilmiştir. İşleme işletmelerine ucuz hammadde sağlanması son derece önemlidir. Gelecek yıldan itibaren iç pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için büyük hammadde üreticilerine ihtiyaç duyulacak. Aynı zamanda yerli işleme işletmelerinin talebini tam olarak karşılamaları halinde hammadde ihraç edebilecekler.

 

 

 

– Kırsal alanların kalkınması bütün ülkenin, bütün Kazakistan’ın kalkınmasıdır. Bu nedenle bu yıl “Auyl Amanaty” projesini hayata geçirmeye başladık. Kırsal kesimde yaşayanlara yönelik mikro kredilere 100 milyar tenge tahsis edilecek. Bu 18 binin üzerinde yeni istihdam yaratacak. Gelecek yıl, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesi ve Geliştirilmesine Yönelik Birleşik Kapsamlı Program başlatılacak. Böylece devlet, üretim potansiyeli yüksek, ihracata yönelik ürün üreten girişimcilere destek sağlayacak” dedi.

 

Başkana göre Hükümet ve iş dünyası, girişimciliğin gelişimini engelleyen aşırı gereksinimleri belirlemek için birçok ortak çalışma yaptı.

Ona göre 10 binden fazla standart, yeni düzenleme politikasının temel koşullarını karşılamıyor. Şu ana kadar yüzde 90’ı elendi, geri kalanlar yıl sonuna kadar elenecek. Düzenleyici otoritelerin iş dünyası üzerindeki baskısını sınırlamaya yönelik önemli bir araç, 1 Ocak 2024’te devreye girecek ve temassız denetimlerin atanmasına olanak sağlayacak otomatik risk yönetimi sistemi olacak. Sonuç olarak, planlı işletme denetimleri yarıya indirilecek ve cezaların sayısı önemli ölçüde azalacak.

Ayrıca, şu anda geliştirilmekte olan yeni Vergi Kanunu ile iş dünyası ile devlet arasındaki ilişkilerin sistematik olarak sıfırlanması kolaylaştırılacaktır.

 

 

 

– Özellikle, mali otoritelerin hizmet yönetimi modeline geçişini düzenlemektedir. Ticari kuruluşlar için vergi raporlamasının %30 oranında azaltılması planlanmaktadır. Vergi ödemelerinin sayısı en az %20 oranında optimize edilecektir. Vergi borcu tutarının bir milyon tengeden az olması halinde taşıt vergisi ile arazi vergisi ve emlak vergisine ilişkin hesaplama ve beyanlar iptal edilir. Girişimcilerin banka hesaplarının bloke edilmesine yalnızca vergi borçları tutarındaki fonlar için izin verilecek. Mevcut iş geliştirme teşviklerinin sürdürülmesinin yanı sıra ilave destek tedbirleri de alınacaktır. Başkan, “Açık ve öngörülebilir bir vergi politikasının ekonomik büyümeye güçlü bir ivme kazandıracağından eminim” dedi.

 

Kassym-Jomart Tokayev, tüm insanlığın karşı karşıya olduğu kritik zorlukları ve temel değişiklikleri dikkate almanın önemini belirtti.

 

 

 

– Jeopolitik çelişkiler ve devletler arasındaki rekabet yoğunlaşıyor. Böylesine istikrarsız bir dönemde stratejik rehberlerimize uygun hareket etmemiz gerekiyor. Kuşkusuz, dikkatle planlanmış ve doğru uygulanmış planlar er ya da geç meyvelerini verecektir. Örneğin son yıllarda eğitim sektörüne özel bir önem veriyoruz. Net kararlar ve alınan tedbirler sayesinde öğretmenin statüsü yükseldi. Okullardaki kontenjan sıkıntısını gidermek için özel bir program uygulanıyor” dedi Devlet Başkanımız.

Yapılan geniş çaplı çalışmalar sayesinde bu yıl Kazakistanlılar yüze yakın eğitim tesisinin açılışına tanık oldu. Ayrıca uluslararası PISA sıralamasına göre Kazakistan’da ortaöğretimin kalitesi önemli ölçüde arttı.

– Son dönemde Kazakistan’ın nüfusu 20 milyona ulaştı. Bu, tüm ülkeye ilham veren tarihi bir dönüm noktasıdır. Hiç şüphe yok ki nüfus artışı devletimizin kalkınmasına ilave bir ivme kazandıracak ve statüsünü yükseltecektir. Bu nedenle asıl amacımız vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak için mümkün olan her şeyi yapmaktır. Geçen yıl ülkede ortalama yaşam süresi 74,4 yıla ulaştı. Bu, tıbbi hizmetlerin kalitesinin yanı sıra vatandaşların refahının da arttığı anlamına geliyor” dedi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, bölgelerde yatırım çekmek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Yalnızca bu yıl ülke genelinde 376 milyar tenge değerinde 91 yatırım projesi hayata geçirildi ve bu sayede 6 binin üzerinde kalıcı istihdam yaratıldı. Nüfusun istihdamından, toplumdaki bağımlı psikolojiden uzaklaşmaktan bahsettiğimiz için ek kalıcı iş yaratmanın ulusal bir görev olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın küresel ve bölgesel sanayi devleri için cazip hale gelmesinden büyük memnuniyet duydu. Örnek olarak, Kia otomobillerinin üretimi için tam çevrimli bir tesisin inşaatının başlatılmasını gösterdi.

 

 

 

 

 

– Geçen gün benim talimatım üzerine Karaganda Metalurji Fabrikası’nın bir Kazak firmasına devredilmesi meselesi başarıyla çözüldü. Artık Hükümetin görevi, işin ilk aşamasında ona yardımcı olmaktır ve daha sonra yeni sahibin talebi çok katı olacaktır. Farklı bölgelerdeki kritik altyapı tesislerinde meydana gelen bir dizi kaza, ülke genelinde mühendislik ve enerji altyapısının acil olarak modernleştirilmesi ihtiyacını açıkça ortaya koydu. Bu sorun onlarca yıldır görmezden geliniyor ve çözülemiyor. Kısa bir süre içinde devlet bir denetim gerçekleştirdi ve yeni üretim kapasitelerinin devreye alınması ve mevcut üretim kapasitelerinin onarılması, ısıtma ağlarının ve diğer tesislerin güncellenmesi için sistematik çalışmaya başladı. Özellikle bu yıl ülkemizin batısındaki elektrik şebekelerinin kapasitesini iki katından fazla artıran büyük ölçekli bir proje hayata geçirildi” dedi.

 

Konuşmada dijital endüstrinin beklentilerine özellikle dikkat edildi. Devlet Başkanının da hatırlattığı gibi Kazakistan, e-devlet ve fintech gelişim endeksinde dünyada lider konumdadır.

– Gelişmiş ülke ekonomileri içindeki payını her geçen yıl artıran ülkede bilişim sektörü dinamik bir şekilde gelişiyor. Geçen yıl yerli bilişim sektörünün ihracatı beş kat arttı. 2026 yılına kadar hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedef koydum. Büyük endüstriyel üretimden küçük hizmet projelerine kadar ekonominin tüm alanlarının daha fazla dijitalleştirilmesine odaklanıyoruz. Ancak hiçbir durumda rahatlamamalı veya başarılara güvenmemeliyiz. Ülkemizin küresel dijital teknolojilerin çekim merkezi haline gelmesi gerekiyor. Kazakistan en büyük uluslararası bilişim şirketlerinin ofisleri için bir sığınak haline gelebilir ve gelmelidir” dedi.

 

 

 

Tören katılımcılarıyla yapılan toplantıda Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’ın sadece öğrenen ve tüketen değil, başkalarına öğretebilen ve üretebilen bir ulus olmasının zamanının geldiğini söyledi.

– “Made in Kazakistan” markası en yüksek kalitenin sembolü, en iyi ürünlerin sembolü haline gelmelidir. Altyn Sapa yarışmasının ana hedefi budur. Aynı zamanda iş dünyasının temsilcileri halka karşı sorumluluklarının derinden farkında olmalıdır. Dürüst bir vatandaş – “Adal azamat” – sadece kendi refahını düşünmez. Aynı zamanda çalıştığı memleketine de önem veriyor. Toplumdan destek ve tanınma alması gerekenler kesinlikle bu tür girişimcilerdir. Aslında bu en asil görevdir; ülkenize hizmet etmek. Bu yıl Paryz yarışmasına katılanlar çeşitli sosyal projelerde aktif rol aldı. Hayır amaçlı olarak yaklaşık 80 milyar tenge bağışlandı. 6 binden fazla yeni iş yaratıldı. Cumhurbaşkanı, gelirini ülkesiyle paylaşan vatandaşlarımızın en derin saygıyı hak ettiğine inanıyor.

Etkinliğin sonunda Kassym-Jomart Tokayev, Altyn Sapa ve Paryz yarışmalarına katılan tüm girişimcilere teşekkür ederek , dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında Paryz Ödülü Grand Prix’sinin kazananı Kyzylorda bölgesinden Abai Daulet LLP oldu ve büyük işletmeler arasında Paryz Ödülü Grand Prix’sinin kazananı ise Abay Bölgesinden Bakyrchik Mining Enterprise LLP oldu. .

 

 

 

 

“Altyn Sapa” ödülünün kazananları şunlar oldu: Kostanay bölgesinin “En İyi Endüstriyel Proje” – DEP LLP adaylığında , Mangystau bölgesinin “En İyi Yenilikçi Proje” – Cleanfield Kazakistan LLP adaylığında

 

 

 

.

Tören başlamadan önce Devlet Başkanı, “Tek Köy – Tek Ürün” projesinin tanıtıldığı stantların yanı sıra yerli “Global Safety”, “CleanField Kazakistan”, “Borusan Cat” firmalarının ürünleriyle tanıştı. ” ve “Med 365” .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-kasym-zhomart-tokaev-vystupil-na-ceremonii-nagrazhdeniya-laureatov-premiy-altyn-sapa-i-paryz-121115

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.