Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

BAŞKAN ŞAHİN, HİDROJENLE ÇALIŞAN ÇEVRECİ TOPLU TAŞIMA SİSTEMLERİ İÇİN KÖLN’DE İNCELEMELERDE BULUNDU

BAŞKAN ŞAHİN, HİDROJENLE ÇALIŞAN ÇEVRECİ TOPLU TAŞIMA SİSTEMLERİ İÇİN KÖLN’DE İNCELEMELERDE BULUNDU

– BAŞKAN ŞAHİN, HİDROJENLE ÇALIŞAN ÇEVRECİ TOPLU TAŞIMA SİSTEMLERİ İÇİN KÖLN’DE İNCELEMELERDE BULUNDU

– GAZİANTEP TÜRKİYE’DE HİDROJEN YAKITLI OTOBÜS KULLANAN İLK BELEDİYE OLACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kent içi toplu taşımada hidrojenli yakıtla çalışan otobüslerin kullanıldığı Almanya’nın Köln şehrinde temaslarda bulundu.

Başkan Şahin, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehir programına dahil edilen Gaziantep’te, şehirdeki toplu taşımayı çevreci hidrojen yakıtlı toplu taşıma imkanlarını incelemek üzere bulunduğu Köln’de, Belediye Başkanı HenrietteReker ile görüştü. Başkan Şahin, iki şehir arasında ekolojik yatırımlar konusunda iş birliği mesajı verdi.

Şahin yaptığı açıklamada toplu taşımanın havayı kirleten önemli bir unsur olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Köln’ün başarmış olduğu hidrojenli otobüslerdeki ‘Sistem nasıl çalışıyor?’, ‘Teknik olarak yapılması gerekenler nelerdir?’ Bunları incelemek için teknik ekibimiz de burada. Köln Belediye Başkanı ile bir araya geldik. Beraber ne yapabiliriz diyerek konuştuk. Şehir ekonomileri artık çok önemli bir hale geldi, öyle yükselen değer oldu ki, artık kendi kendine yetme konusunda güçlü bir altyapı oluşturduk. Köln ve kardeş şehirlerimizle yapacak çok işimiz var. Köln Belediye Başkanı ile birçok konunun üstünden geçtik. En kısa sürede Gaziantep’e geldiklerinde şehrin sanayisinin, toplu taşımanın yeşillendirilmesinde Alman mühendis ve akademisyenlerle neler yapılması gerekir bunu çalışacağımızı konuştuk. Bu çalışmalar sonrası yerinde teknik incelemeler de yapacağız.”

“Yeşil şehir Gaziantep” için Köln’de 7 yıldan bu yana kullanılan hidrojen yakıtlı otobüsleri inceleyen Başkan Şahin, “Yeşil otobüsler hidrojenli yakıt kullanıyor. Bugün bu araçların sıvı hidrojen depolarından gazlaştırmayı nasıl yaptığını, üretim, dağıtım ve depolama proseslerinin nasıl işlediğini, otobüse gelene kadar ki bütün teknik alt yapının çalışma şeklini inceledik. Bunun yanı sıra yakıtların nasıl doldurulduğunu gördük. En sonunda da otobüslerin hidrojenli bir hale nasıl getirildiğine dair bilgiler edindik.” diye konuştu.

ŞAHİN: HİDROJEN YAKITLI ARAÇLARDAN ÇIKAN SU BUHARI, SERA GAZI YOK

Şahin, sıvı hale getirilen gazın, depolara basılıp akaryakıt istasyonuna gönderildiğini dile getirerek, “Akaryakıt istasyonundaki hidrojenli yakıt otobüse basılıyor. Otobüs de en az yaklaşık günde 300 kilometre hareket edebilecek şekilde planlanıyor. Biz de şimdi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak kendi filomuzda önce doğalgaza geçtik. Bu çalışmayı da yüzde 50 hibe ile gerçekleştirmiştik. Şimdi, hidrojenli yakıt kullanan otobüslere geçmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Hidrojen yakıtlı otobüslerin kente getireceği faydalardan da bahseden Başkan Fatma Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hidrojenli otobüslerin egzozlarından çıkan şey, su buharı. Sera gazı yok. Havayı kirletmiyor. Dolayısıyla ben toprağı, suyu, havayı temiz tutacak akıllı ulaşım, yeşil ulaşım için buradayım. Köln Belediye Başkanı ve üniversitedeki teknik arkadaşlarla bunu yapan firmayla bir araya geldik. En kısa sürede Türkiye’de buluşarak kendi paydaşlarımızla bu modeli nasıl hayata geçireceğimizi konuşacağız. Hem Gaziantep’i hem de bu konuda yeni filosunu yeşil ulaşıma dönüştürmek isteyen belediye başkanlarıyla da görüşeceğiz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yeşil şehir, adına Türkiye’ye öncülük etmeye devam edeceğiz. Konforlu, sağlıklı ve güvenli ulaşıma hemşerilerimizin ulaşmasını sağlayacağız.”

Şahin, Köln’ün ardından Gaziantep’in kardeş şehri olan Duisburg’da Belediye Başkanı Sören Link ile de bir araya geldi. Görüşmede karşılıklı dostluk mesajları verildi. Köln ve Duisburg belediye başkanları 15 Eylül’deki 4. GastroAntep festivaline davet edildi.

Şahin ayrıca Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu’nda Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle de buluştu.

 

 

NOT: (Görüntüleri; gbbhaber.gaziantep.bel.tradresinden alabilirsiniz…)

Kullanıcı Adı: misafir Şifre: 9876543

BASIN-HABER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Ayrıntılı bilgi için: Basın-Haber Şube Müdürlüğü
0 342 211 12 00 Dâhili 2323-2324

BASIN BÜLTENİ 11.08.2022

 

REKLAM ALANI