Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

İlham Aliyev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de ikili bir görüşme gerçekleşti

İlham Aliyev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de ikili bir görüşme gerçekleşti
27.11.2021
A+
A-

İlham Aliyev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de ikili bir görüşme gerçekleşti.

26 Kasım’da Soçi, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ikili bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i ağırlayan Devlet Başkanı Vladimir Putin şunları söyledi:

– İyi günler, sevgili İlham Haydarovich. Gelmeyi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Bir sürü soru birikti. Elbette odak noktamız Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin üçlü toplantımız olacak. Az önce meslektaşlarımla ve iyi tanıdığınız ve ekonomik sorunlarla, ulaşım koridorlarının açılmasıyla ilgili konularla ilgilenen Rus hükümetinin Başbakan Yardımcısı ile görüştüm, Savunma Bakanı ile görüştüm, Genelkurmay Başkanı ile görüştüm. Bildiğiniz gibi, Pogranichnaya’nın da yerleşime önemli katkıları olan bir hizmet olan FSB. Genel olarak, orada çok fazla soru var. Ama yine de ikili görüşmemize önümüzdeki yıl 30 yıllık diplomatik ilişkilerimiz olacağı düşüncesiyle başlamak istiyorum. Bu kesinlikle, muhtemelen bir şekilde buna göre işaretlememiz gerekecek. Bu bağlamda stratejik ortaklığımızın çok başarılı bir şekilde geliştiğini söylemek isterim. Bununla ilgili ekonomideki tüm pandemi sorunlarına ve kısıtlamalara rağmen, bu yılın 9 ayı boyunca ticaret hacmimizin yüzde 11 arttığını söylemek yeterli. Bu iyi bir göstergedir. Azerbaycan’da faaliyet gösteren 900 Rus işletmemiz var. Azerbaycan ekonomisine 4,5 milyar yatırım, Rusya’nın doğrudan yatırımları. Rusya, Azerbaycan’ın önde gelen ticaret ve ekonomik ortaklarından biridir. Bu yılın 9 ayında ticaret ciromuz yüzde 11 arttı. Bu iyi bir göstergedir. Azerbaycan’da faaliyet gösteren 900 Rus işletmemiz var. Azerbaycan ekonomisine 4,5 milyar yatırım, Rusya’nın doğrudan yatırımları. Rusya, Azerbaycan’ın önde gelen ticaret ve ekonomik ortaklarından biridir. Bu yılın 9 ayında ticaret ciromuz yüzde 11 arttı. Bu iyi bir göstergedir. Azerbaycan’da faaliyet gösteren 900 Rus işletmemiz var. Azerbaycan ekonomisine 4,5 milyar yatırım, Rusya’nın doğrudan yatırımları. Rusya, Azerbaycan’ın önde gelen ticaret ve ekonomik ortaklarından biridir.

Bu arka plana karşı, insani temaslar elbette devam ediyor. Her şeyden önce, toplantılarımızda her zaman bundan bahsediyorum, Rus dilinin gelişimine gösterdiğiniz özen için teşekkür etmek istiyorum – 304 ve hatta daha fazla okulda 340, bence Rusça öğretiliyor, Azerbaycan’da okul çağındaki çocukların yüzde 34’ü öyle ya da böyle Rusça öğreniyor ve dili öğreniyor. Bu, Azerbaycan liderliğinin ve Azerbaycan halkının yakın ve çeşitli temasları sürdürme arzusundan bahseden çok iyi bir göstergedir. Gerçekten çok yönlüler ve insani alanda ilişkiler gelişiyor ve gençlik temasları gelişiyor. Bu kadar evrensel düzeyde bizim tarafımızdan desteklenen birçok etkinliğimiz var. Bu, gelecekteki ilişkilerin gelişimi için iyi bir atmosfer yaratır.

Dağlık Karabağ çözümünü ise üçlü bir formatta konuşacağız. Bir süre sonra Ermenistan Başbakanı da bize katılacak ve biz bu tartışmaya devam edeceğiz. Ama burada barış gücümüz, bana öyle geliyor ki, olumlu bir rol oynuyor. Rus-Türk ateşkes kontrol merkezi aktif olarak çalışıyor. Maalesef sorunlar var, olaylar var. Maalesef hala can kaybı var. Ancak bunun için, ne yapıldığını ve herkesin ne yapması gerektiğini görmek için bir araya geldik, böylece sadece türden hiçbir şey ortaya çıkmayacak, aksine, durumu sakinleştirecek ve bölgedeki durumu geliştirecek koşullar yaratıldı. insanların barış içinde yaşamasını ve ülkelerin kalkınmasını sağlayacak niteliktedir.

Seni gördüğüme çok sevindim. Hoş geldin.

Xxx

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev şunları söyledi:

– Çok teşekkür ederim, sevgili Vladimir Vladimirovich. Öncelikle davet için teşekkürler. Tekrar tanıştığıma memnun oldum. Bu yıl boyunca çok aktif bir diyalog sürdürdük – telefonda tanıştık ve sık sık birbirimizi aradık. İkili ilişkilerimizin gelişme dinamiklerinden çok memnunuz. Ama önce, Kemerovo Bölgesi’ndeki bir madende meydana gelen trajedi ile ilgili olarak size kişisel olarak başsağlığı dileklerimi iletmek isterim. Ne yazık ki, birçok insan öldü. Dün bir telgraf gönderdim. Bugün bir kez daha Azerbaycan halkı adına size, tüm Rusya halkına başsağlığı diliyorum.

Pek çok sorunu ikili bir formatta çözdük ve bugün ilişkilerimizi stratejik ortakların ilişkileri olarak nitelendiriyoruz. Bu sadece bir cümle değil, aslında öyle. Ve her alanda ilişkilerimizin seviyesini daha da yükseltmeye kararlıyız. Sizin de belirttiğiniz gibi, ticaret cirosu büyüyor. İş çevreleri de dahil olmak üzere ekonomik işbirliğine çok büyük bir karşılıklı ilgi var. İlişkilerimizin birçok alanı kapsamasından elbette çok memnunuz. Şu anda ekonomi, ulaşım ve insani işbirliği alanlarının neredeyse büyük çoğunluğunda 7 yol haritası uyguluyoruz. Eğitim süreçleri de dahil olmak üzere, Azerbaycan’da Rus dilini geliştirme ve koruma faaliyetlerimizi değerlendirdiğiniz için teşekkür ederiz. ayrıca teşekkür etmek isterim Azerbaycanlı öğrencilerin Rusya’da eğitim görmeleri için mükemmel koşulların yaratıldığını söyledi. Ziyaretten önce son verilere baktım, 15 binden fazla Azerbaycanlı, Azerbaycan vatandaşı Rus üniversitelerinde okuyor, bu esasen çok iyi bir eğitim alan tam teşekküllü bir üniversite ve otomatik olarak ülkelerimiz arasında böyle bir köprü haline geliyor. .

Bu hafta ilişkilerimizin gelişiminde çok belirleyici. Bu hafta Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısını, dün akşam Bilimler Akademisi Başkanını kabul ettim. İnsani İşbirliği Özel Temsilciniz, Rus tarafının aktif katılımıyla Azerbaycan ve Ermenistan’ın aydınları, kültürel şahsiyetleri arasında temaslar kurmak için çok önemli bir misyonla bütün hafta Bakü’deydi. Ayrıca bu günlerde, bu hafta Rusya İhracat Merkezi ve Roseximbank’ın büyük bir iş konferansı vardı, 30’dan fazla Rus firması katıldı. Yani, bir hafta, etkileşim alanlarımızın yalnızca bir kısmını karakterize etmek için yeterli bir göstergedir.

Elbette bugün Ermeni-Azerbaycan sorunlarından detaylı olarak bahsedeceğiz. Geçen yıl 10 Kasım’da Rus barışı koruma kuvvetlerinin faaliyetlerine başlamasıyla bağlantılı olarak, bu yıl, Rus barış güçlerinin sorumluluk bölgesinde o yıldan bu yana ciddi bir olay olmadığını belirtmeliyim. Çatışma olmadı, ciddi olaylar olmadı, bir tür sistemik kriz olmayan o kadar sporadik olaylar oldu. Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar oldu ama bu Rus barış güçlerinin sorumluluk alanı değil. Ama yine de, elbette, bu bizi tüm bunlara çok yakından bakmaya, riskleri nasıl kontrol edebileceğimizi, onları nasıl en aza indirebileceğimizi ve Ermeni-Azerbaycan ilişkilerinde kapsamlı bir çözüm üzerinde nasıl çalışabileceğimizi üçlü bir format da dahil olmak üzere konuşmaya zorluyor. Bu konudaki kişisel rolünüzü, Rusya Federasyonu hükümetinin üst düzey temsilcilerinin rolünü ve elbette Rus barış güçlerinin Karabağ’da barışın korunmasındaki rolünü çok takdir ediyoruz. Önümüzdeki yıl da çalışmaların devam etmesini ve güzel sonuçlar alınmasını diliyoruz. Bu yüzden davet için tekrar çok teşekkürler. Bu bölgenin muhteşem doğasına bir kez daha hayran olmak istiyorum, burası sadece Rusya’nın değil, dünyanın da bir incisi bence.

Vladimir Putin: Çok teşekkür ederim.

Kaynak:https://ru.president.az/articles/54419

REKLAM ALANI