KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERGESİNİ, AVRUPA PARLAMENTOSU ELE ALDI
PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL’IN, AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NİN MEVCUT 47 HAKİM SAYISININ ÜÇ KATINA ÇIKARILMASI İÇİN AVRUPA PARLAMENTESO’NA VE AVRUPA KONSEYİ’NE GÖNDERDİĞİ KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERGESİNİ, AVRUPA PARLAMENTOSU ELE ALDI
Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde bir davacının, Almanya’da veya bir başka Avrupa ülkesinde bir davası bazen altı sene sürebiliyor ve davanın sonucundan memnun kalmayan o davalı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyor; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’de Almanya’da veya Avrupa’nın başka bir ülkesinde görülen davanın sonuçlanması altı sene sürdüğü ve adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi o ülkeyi tazminata mahkum ediyor.
Bu durumun değişmesi için Berlinli hukukçu Prof. Dr. Abdurrahim Vural, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin mevcut 47 hakim sayısının üç katına çıkarılması için Avrupa Parlamentosu’na ve Avrupa Konseyi’ne kanun değişikliği önergesi göndermişti ve konuyla ilgili, gazetemize: ”Bir davacının Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde, Almanya’da veya bir başka Avrupa ülkesinde bir davası görüldüğünde, bu dava altı sene sürüyor ve davanın sonucundan memnun kalmayan davalı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyor; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’de Almanya’da veya Avrupa’nın başka bir ülkesinde görülen davanın sonuçlanması altı sene sürdüğü ve adil yargılama yapılmadığı prensibi gerekçesiyle o ülkeyi tazminata mahkum ediyor. İyi güzelde, aynı mahkeme Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderilen davaları altı sene önce bitiremiyor ve kendisine gelen bir çok davayı altı sene sürdüğü gerekçesiyle, gelen ülkeden o dava nedeniyle, o ülkeyi tazminata mahkum ediyor ve kendisini bu vesileyle yalanlamış oluyor! Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne 47 üye ülke, 47 hakimle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni öyle bir gülünç duruma düşürüyorlar ki; mahkeme kendisine gelen davaların bir çoğunu altı sene sürdüğü için, davanın geldiği ülkeyi tazminata mahkum ediyor ve kendisi bir davayı altı sene içinde sonuçlandıramıyor.
Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni 47 üye ülke 47 hakimle o kadar gülünç duruma düşürüyorlar ki, davanın görüldüğü ülkede dava altı sene sürdüğü gerekçesiyle, o ülkeyi tazminata mahkum ediyor ve kendiside baktığı davaları da altı sene önce sonuçlandıramıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bir dava en az altı sene sürüyor, ortalama sekiz sene ve hatta on sene sürebiliyor! Hatta onbeş sene süren davalar var! Şuanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 47 tane hakim var ve 60 bin tane açık daha bakılmamış dava var. Şöyle bir düşünün ve bu 47 hakim 60 bin davaya nasıl bakacak? Hergün dava gidiyor! Sormak lazım, 47 hakimin bu kadar davanın içinden nasıl çıkacak? Tabiiki mümkün değil! Ama bunu politikacılar ve Avrupa Konseyi bilinçli bir şekilde yapıyorlar.
Bunuda, insanlar haklarını arayamasınlar ve mahkeme çalışamasın diye. Yoksa herkes bu mahkemeye gider, mahkeme bizim aleyhimize kararlar verir ve işin içinden çıkamayız diye 47 hakimle işi götürmeye çalışıyorlar. Onun için, her üye ülke için bir hakim olsun ve oda 47 hakime tekabul ediyor. Biz bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hakim sayısının en az üç katına çıkarılması gerektiğini istiyoruz. 47 hakimin 60 bin dosyaya ve 47 üye ülkenin davalarına bakması mümkün değil. Bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gülünç duruma düşürülmektedir” diye açıklamalarda bulunmuştu.
Prof. Dr. Abdurrahim Vural’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin mevcut 47 hakim sayısının üç katına çıkarılması için Avrupa Parlamentosu’na ve Avrupa Konseyi’ne gönderdiği kanun değişikliği önergesini, Avrupa Parlamentosu ele aldı.
Prof. Dr. Abdurrahim Vural-ALMANYA