Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C
Profesyonel Emlak

Kazakistan Cumhurbaşkanı BDT Devlet Başkanları Konseyi toplantısında dar formatta konuştu

Kazakistan Cumhurbaşkanı BDT Devlet Başkanları Konseyi toplantısında dar formatta konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı BDT Devlet Başkanları Konseyi toplantısında dar formatta konuştu
09.10.2024
A+
A-

Olaylar

Uluslararası topluluk

Kazakistan Cumhurbaşkanı BDT Devlet Başkanları Konseyi toplantısında dar formatta konuştu

2024

Moskova, Rusya

Moskova’ya çalışma ziyareti için gelen Kassym-Jomart Tokayev, Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı.

 

https://x.com/aqorda_press/status/1843670142284378500

 

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı, Rusya’nın BDT başkanlığı sırasında geleneksel olarak sıcak karşılanması ve verimli çalışmaları için Vladimir Putin’e teşekkür etti.

 

 

https://x.com/aqorda_press/status/1843670142284378500

 

Devlet başkanı, Kazakistan için BDT’nin 1991 Alma-Ata Deklarasyonu temelinde oluşturulan yetkili bir uluslararası örgüt olarak potansiyelinin daha da güçlendirilmesinin mutlak bir öncelik olduğunu belirtti.

– Bağımsız Devletler Topluluğu’na, Sovyet sonrası alandaki durumun, örneğin geçen yüzyılın 90’lı yıllarında Balkanlar’da olduğu gibi, en kötü senaryoya göre gelişmesini önleme konusunda kredi verilebilir ve verilmelidir. Bu nedenle, benim görüşüme göre, Milletler Topluluğumuzu korumalıyız ve bu amaçlar doğrultusunda karşılıklı güveni güçlendirmek için en etkili önlemleri almalı, devlet başkanları düzeyinde kamusal eleştirel saldırılardan kaçınmalı ve itidal ve basiretli davranmalıyız.” Tokayev vurguladı.

 

https://x.com/aqorda_press/status/1843670142284378500

 

Devlet Başkanı’na göre, bugünkü toplantının amacı, jeopolitik istikrarsızlık ve hızla değişen uluslararası durum koşullarında BDT’nin çalışmalarına yeni bir ivme kazandırmak.

– Kazakistan, Azerbaycan ve Ermenistan’ın barış anlaşması imzalamaya yönelik ortak adımlarını memnuniyetle karşılıyor. Ayrıca Orta Asya bölgesindeki eyaletlerarası sınırların belirli bölümlerinin yasal tescilinin tamamlanmasında kaydedilen önemli ilerlemeyi de memnuniyetle not ediyoruz” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

Cumhurbaşkanı, Bağımsız Devletler Topluluğu’nun, küresel işbirliği ve kalkınma süreçlerine önemli katkı sağlayan etkili bir bölgesel örgüt olarak uluslararası alanda geniş bir tanınma elde ettiğini vurguladı.

– Commonwealth’in gelişmiş bir iletişim sistemi vardır ve çeşitli BM yapılarının yanı sıra diğer birçok uluslararası ve bölgesel kuruluşla yararlı bağlantılar kurmuştur. BDT’nin dünya sahnesindeki otoritesi artıyor. Geçtiğimiz yıl, Kuruluşumuzun açıklığını ve olgunluğunu gösteren BDT Gözlemcisi ve Ortağı statüleri belirlendi. Bu kurumsal çalışmanın devamında “CIS+” formatının oluşturulması konusunun ele alınmasını öneriyorum. Bu platform, Commonwealth’in bölgesel bağlarını genişletmenin temeli olacak” dedi Devletimizin Başkanı.

 

Ona göre, küresel ekonomide artan istikrarsızlık ortamında, ticaret ve ekonomik etkileşim konuları sürekli ilgi odağımız olmaya devam etmelidir. Kassym-Jomart Tokayev, ülkemizin dış ticaret cirosunun dörtte birinden fazlasını oluşturan Kazakistan için BDT pazarlarının geleneksel olarak cazip olduğunu söyledi.

– 2023 yılında kabul edilen Hizmet ve Yatırımlarda Serbest Ticaret Anlaşmasının ticari ve ekonomik bağlarımızın derinleşmesine mümkün olan her şekilde katkıda bulunacağına inanıyorum. Endüstriyel işbirliği, gümrük düzenlemelerinin basitleştirilmesi, yeni tedarik zincirlerinin oluşturulması ve dijital teknolojilerin tanıtılması konularında etkileşimin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdürülmesi de önemlidir. Günümüzde adil ticaret giderek daha popüler hale geliyor. Tüm Avrasya bölgesinden zanaatkar ve çiftçilerin davetiyle her yıl BDT ülkelerinin çeşitli şehirlerinde ticari etkinliklerin gerçekleştirileceği bir devletlerarası program olan “Commonwealth Fuarı” başlatılmasını öneriyorum. Cumhurbaşkanı, ilk serginin Kazakistan’ın en eski şehirlerinden biri olan, bir zamanlar Büyük İpek Yolu’nun önemli bir kavşağı olan ve eski çağlardan beri “tüccarlar şehri” olarak anılan Taraz’da yapılmaya hazır olduğunu öne sürdü.

Konuşmada, etkili ticari ve ekonomik işbirliğinin ulaştırma koridorlarının geliştirilmesiyle yakından ilgili olduğu belirtildi. Devlet başkanı, Kazakistan’ın önemli uluslararası güzergahlarda demiryolu altyapısını büyük çapta genişletmeye başladığını vurguladı.

– Geçen yıl BDT üye devletlerinin topraklarından geçen ana ulaşım arterlerini birbirine bağlamak için bir Konsept geliştirmeyi önerdim. Bu çalışmanın en kısa sürede tamamlanabileceğini düşünüyorum. Genel olarak, “Tek Kuşak – Tek Yol”, “Kuzey-Güney”, Trans-Hazar Rotası ve diğerleri gibi küresel projelerin yüksek kaliteli senkronizasyonu, ekonomik, kurumsal ve ulaştırma kalkınmasına ilişkin birleşik bir konsept oluşturmamıza olanak tanıyacaktır. Avrasya kıtası, dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

https://x.com/aqorda_press/status/1843670142284378500

 

Cumhurbaşkanı, dijitalleşme alanındaki iş birliğinin yoğunlaştırılmasını da gelecek vaat eden bir görev olarak nitelendirdi.

Kassym-Jomart Tokayev’in konuşmasının ayrı bir bölümü BDT halkları arasındaki manevi ve kültürel bağların genişletilmesine ayrıldı.

– Kültürel ve insani işbirliğimizin alanlarını ve yönlerini sürekli genişletmek önemlidir. Geçtiğimiz günlerde Astana’da düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları, 85 ülkeden iki binin üzerinde sporcuyu bir araya getirdi. Bu, dünyada etno-spor hareketine, geçmişte göçebe halkların kültürel mirasına duyulan büyük ilgiyi gösteriyor” dedi.

Ortak çalışmanın en önemli alanı üniversiteler arası ve gençlik temaslarının geliştirilmesidir. Devlet başkanı, öğrenci değişimini ve bilimsel stajları yoğunlaştırmak için yeni bir “Commonwealth Akademik Başkenti” programının başlatılmasını önerdi.

https://x.com/aqorda_press/status/1843670142284378500

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e göre Avrasya Güvenlik Konsepti’nin ortak geliştirilmesi de ayrı bir önem taşıyor. Bu önemli konunun tartışılması için en uygun platformun BDT olduğuna inanıyor.

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı gelecek yıl Büyük Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin 80. yıl dönümü kutlamalarına değindi.

– Bu yıldönümü, özgürlük ve adalet fikirlerinin zaferini simgeleyen Commonwealth’in tüm halklarını birleştiriyor. Babalarımızın ve annelerimizin, tüm savaş gazilerinin ve iç cephe çalışanlarının insanlık tarihindeki benzersiz başarılarını her zaman hatırlamalıyız” diye belirtti Devlet Başkanı.

Kassym-Jomart Tokayev, konuşmasının sonunda 2025 yılında BDT’de Tacikistan Cumhuriyeti’nin başkanlığını yapması ve bir sonraki zirvenin Duşanbe’de yapılması kararını destekledi.

Toplantıya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Devlet Başkanı katıldı. Şavkat Mirziyoyev de konuştu.

 

https://x.com/aqorda_press/status/1843670142284378500

 

 

 

Geri gitmek Geri gitmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-kazahstana-vystupil-na-zasedanii-soveta-glav-gosudarstv-sng-v-uzkom-sostave-894138

 

 

 

https://x.com/aqorda_press/status/1843670142284378500

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.